KRENUO NOVI VAL POZIVA ZA VOJNU VJEŽBU: Trajat će devet dana, a svi u radnom odnosu dobit će ispričnice

Krenuo je novi val poziva pričuvnim vojnicima za vojnu vježbu i obuku. Odaslano je njih 500, a još oko 15 tisuća osoba tijekom godine dobilo je pozive. No, oni koji stižu u Slavoniju iznenađuju, vojna vježba traje čak 9 dana

Na adrese Slavonaca posljednjih dana stižu pozivi za sudjelovanje na vojnoj vježbi. Pričuvni vojnici na poligonu Gašinci mogli bi provesti 10-ak dana na vježbi kakva se u Hrvatskoj nije održala 20-ak godina.

“To bi bila klasična vojna vježba na poligonu gdje bi se provjerila osposobljenost i priprema u temeljnim vojnim vještinama, ali cijano bi bilo namjena i priprema te pričuve na vojnim vježbam, a za pomoć civilnim institucijama u slučaju katastrofa”, rekao je Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane za ljudske potencijale.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 15 tisuća djelatnih vojnika. Pozivi su poslani na adrese jednako toliko civila, među kojima će se odabrati više od 9 tisuća za pričuvne snage.

“Ove godine želimo uspostaviti jezgro pričuvnih brigade 100tinjak ljudi, a onda ćemo korak po korak garaditi pričuvne snage koje su nam potrebne kao dodatna sposobnost za ugroze rizike s kojima se možemo suočiti”, rekao je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane.

Formirano je šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga. Na prave će pripreme, vojnu vježbu, za početak 155 Slavonaca iz Osječke pukovnije, nešto više pripadnika Zagrebačke, baš kao i oni s područja Splita, imat će samo trodnevnu obuku, dok će pričuvne snage iz Karlovca, Pule i Dubrovnika pozive dobiti samo radi usklađivanja podataka.

“Ja se nadam da ne bi bio problem zbog posla, odazvao bih se naravno, mislim da je to ono što bismo svi trebali imati, minimalnu obuku, tko želi mir mora se priopremati za rat”, rekao je Ante Vlahinić, vojni pričuvnik.

S poslodavcem ne bi trebalo biti problema jer se po zakonu za vrijeme pričuvne vojne službe zadržavaju sva radna prava.

Za pričuvne snage iz proračuna Ministarstva obrane izdvojit će se oko 4 milijuna kuna, a pozive mogu dobiti svi koji su završili bilo kakav oblik vojne obuke, služili vojni rok ili su bili u Domovinskom ratu.

Ivana Franić

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari