Krstičević izgubio kontrolu u Saboru, smirivali ga Plenković i Jandroković

Javnost ne prestaje postavljati pitanja oko propale nabave aviona, koja je bila i tema na aktualnom prijepodnevu

Ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića potpuno je iz takta izbacio SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović, koji je njemu i premijeru u Saboru poklonio plastične avione, odnosno maketu. Krstičević je u tom trenutku uzeo jednu maketu i njome tresnuo o pod, a smirivali su ga čak i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Dvije godine ste izgubili u trakavici nazvanoj nabava aviona. 2017. ste konstatirali da MiG-ovi mogu letjeti do 2024. Osim što ste Hrvatsku izložili međunarodnom skandalu, propašću natječaja ugrozili ste borbenu sposobnost Hrvatske vojske. I predsjednica kaže da lete samo tri MiG-a. Da li zaista mislite krenuti u novi natječaj bez da se zatražite političku odgovornost potpredsjednika vlade Krstičevića”, pitao je Vidović.

“U jednom trenutku sam pomislio da će proći aktualac, a da neće biti pitanje o avionima. Nije istina da će ovo ugroziti nacionalnu sigurnost, to je neistina”, odgovorio je Plenković. Što se tiče mailova, kojima SAD upozorava da Izraelci neće moći prodati nadograđene avione, Plenković je kazao da po njemu signali SAD-a na početku nisu bili toliko jasni jer je natječaj tek bio raspisan. Rekao je da su u tom trenutku poslali delegacije i u Washington i u Izrael i da je bilo rečeno da će ishoditi dopuštenje.

Nezadovoljan odgovorom Vidović je uzeo dvije makete aviona te ih odnio pred premijera i ministra obrane kazavši: “Možete preko javne nabave nabaviti ovakve avione kakve je nabavio moj kolega Maras. To košta oko 150 kuna, ja ću to sad vama uručiti bez da izazovete ikakav skandal, bez da morate pokazati ikakvu odgovornost”.

Nakon što je došao do Krstičevića i premijera i dao im avione Krstičević je jednu od maketa bacio na pod, a smirivati ga je morao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.