KVARNER NAJTOPLIJI U HRVATSKOJ! Danas će biti najgore, evo savjeta kako preživjeti vrućine!

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Liječnici savjetuju izbjegavanje kofeina, alkohola i hrane prebogate bjelančevinama. Potrebno je zato češće jesti male i svježe obroke

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Nastavljaju se nezapamćene vrućine diljem Europe, od Španjolske pa sve do Skandinavije. Ponegdje se očekuju temperature i od 40 stupnjeva u hladu.

Meteorolozi već danima upozoravaju kako je i pred Hrvatskom pravi toplinski val te kako na dodatnom oprezu moraju biti svi oni osjetljivog zdravlja, djeca i stariji.

Ovaj će tjedan tako biti najtopliji u godini, iako je taj toplinski val manje Izražen nego oni koje smo imali lani. Ali riječ je o neugodnoj i pomalo opasnoj vrućini.

Već su danas temperature bile znatno iznad prosjeka za doba godine. Najtoplije je bilo na Rabu i u Senju, 37 stupnjeva. Crikvenica 36. Split je imao 35, a Zagreb 34 celzijeva stupnja.

Za sutra su ponovno na snazi upozorenja meteoalarma. Duž cijele obale narančasto, a u unutrašnjosti žuto što znači da je vrijeme potencijalno opasnopo zdravlje. Inače, pokazano je da je broj smrtnih slučajeva zbog vremenskih neprilika smanjen otkad postoje ovakva upozorenja.

Do kraja će tjedna, na kopnu, tempeatura biti između 31 i 34. Najtopliji dan vrlo vjerojatno će biti sutrašnji. No, neugodu neće stvarati samo ta dnevna vrućina, već i tople noći. Vidimo da se tijekom njih temperatura neće spuštati ispod 20 stupnjeva.

Na Jadranu će val vrućine biti još izraženiji. Danju će biti oko 35, a lokalno je čak moguće i stupanj-dva višeod toga.

Noću se pak temperatura neće spuštati ispod 25 što je vrlo neugodno za organizam i onemogućava kvalitetan odmor. Zato je najbolje napraviti lagani propuh kroz stan.

Savjeti za preživljavanje

Vrućina, sparina i temperature koje se penju preko 35 stupnjeva mogu biti itekako opasne po zdravlje. Iako se građani uglavnom pridržavaju liječničkih savjeta, Hitna pomoć već ima povećani broj intervencija.

Na temepraturi od plus 34 radnicima na otvorenom je najteže. U vrijeme vrućina, Zagreb je i ovo ljeto veliko gradilište. “Pijemo hladnu vodu, imamo aparat za vodu i tako. Nekad i sokove si kupimo i tako”, priča nam radnik Zdravko Hančar.

Iako se sunce treba izbjegavati od 10 do 17 sati, radnici nemaju izbora. Upravo bi se oni trebali češće odmoriti i piti dovoljno tekućine. Čašu i pol vode svakih pola sata.

Nije lako nije ni turistima, koji su ovih dana u Zagrebu. Spašavaju ih kišobrani, a trgovce na Dolcu suncobrani.

“Teško je, pod suncobranom smo, pijemo puno vode… Na placu je čisto dobro kako je u berbi na polju gdje je turbo vruće bez daška vjetra i prljav si i prašnjav ali sve se izdrži”, pričaju nam prodavačice na Dolcu.

I morat će, jer toplinski val u Hrvatsku je stigao. Na oprezu osobito trebaju biti djeca, trudnice i stariji. Velike vrućine mogu dovesti do infarkta pa liječnici zato građanima savjetuju:

“Bolje spriječiti, nego liječiti. Starijim kroničnim bolesnicima bih preporučio da svoju terapiju redovito uzimaju, rashlade prostor u kojem borave, klimom ili ako to nemaju onda po rashladiti, ujutro to zatvoriti”, objašnjava Jozo Brkić, voditelj smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Kada je riječ o hrani, trebalo bi uzimati češće male i što više tekuće obroke, jesti laganu juhu i miješano svježe voće, a izbjegavati hranu prebogatom bjelančevinama.

Savjet je i izbjegavanje kofeina i alkohola.

“Mi imamo čak i mlađih osoba, koje ne uzimaju dovoljno tekućine, ne jedu i onda im je loše. Osjećaju slabost, umor, vrtoglavicu. te blaže oblike je potrebno pogotovo ako je na javnom mjestu maknuti u hladnu prostoriju u hlad, poleći i davati napitke i malo razgoliti”, pojašnjava liječnik.

Paklene vrućine tek su počele. Zato je najbolje kloniti se sunca i što više držati hlada.

Nikola Vikić-Topić, Matea Damjanović

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari