HZJZ TVRDI DRUGAČIJE

Liječnica iz KB Dubrava: ‘Preminulo je osam pacijenata koji su primili dvije doze cjepiva protiv korone’

Photo: Zeljko Hladika/Pixsell

Radi se uglavnom o bolesnicima s teškim komorbiditetima i većom životnom dobi, kaže infektologinja iz KB Dubrava

Kliničkoj bolnici Dubrava gotovo da više nema pacijenata s koronom. Do sad ih je liječeno više od 6180. Među njima je hospitalizirano i njih 190 koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva.

“Imali smo i smrtnih slučajevima među njima. Radi se uglavnom o bolesnicima s teškim komorbiditetima i većom životnom dobi. Najmlađi je imao 65 godina. Ukupno ih je bilo osam među ovima koju su dobili dvije doze”, kaže infektologinja iz KB Dubrava Nikolina Bušić, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Izvješće HZJZ-a: Niti jedna cijepljena osoba nije preminula od korone

Zanimljivo, prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – nijedna cijepljena osoba nije preminula od korone.

Dakle, podaci iz KB Dubrava – govore drukčije. Prosjek godina cijepljenih i umrlih s koronom ili od nje je 84. Liječnici su se među prvima cijepili u Hrvatskoj.

“Otprilike nam je 16 posto djelatnika preboljelo Covid, to je ukupno ovu zadnju godinu i nešto. Od toga smo imali 14 djelatnika koji su cijepljeni, a preboljeli COVID”, kaže Bušić.

Kaže svi su imali blaže kliničke slike, ali među njima ima i onih koji se nisu zarazili, a njihovi bliski kontakti iz obitelji su, primjerice, bili pozitivni.

Prva cijepljena jučer htjela izvaditi Covid potvrdu, no…

Branka Aničić je u prosincu 2020. prva primila cjepivo u Hrvatskoj. Jučer je htjela izvaditi svoju covid putovnicu. “Oni kad su pogledali u registar centralni drugo cijepljenje nije bilo unutra upisano, samo prvo. Onda su me lijepo uputili – javite se svom liječniku obiteljske medicine”, kaže Branka Aničić.

Prva cijepljena i nije upisana. Kaže, po covid potvrdu ići će ponovno sutra.

“Mi smo jako zadovoljni procijepljenošću, jer se jako velik broj korisnika u domu Trešnjevka cijepio”, kazala je socijalna radnica u Domu za starije Trešnjevka Nevenka Tuđa.

Produžuje se trajanje Covid potvrde za cijepljene

Na redu su, uz zdravstvene djelatnike, bili i stariji od 65 godina. Prvu dozu primilo je njih 66 posto, a s cijepljenjem je gotovo njih 59 posto. Odnedavno se cijepe Pfizerom i mlađi od 18 godina. Prvu dozu primilo ih je gotovo 5000. Za sve one koji imaju digitalnu covid potvrdu stižu izmjene.

“Sada već znamo s obzirom na dinamiku pada antitijela da će se moći produžiti taj period na 10 mjeseci. U perspektivi vjerojatno i duže. Nitko vam sada ne želi govoriti o 10 ili 12 mjeseci, ali je u ovom trenutku je izvjesno da će se taj period od 210 dana produžiti na 10 mjeseci”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vijest smo donijeli i gospođi Aničić. “Što vam to znači? Jako puno jer ne moramo razmišljati o tome da će to biti na vrijeme, čak i nama starijima, a pogotovo mlađima”, kazala je Branka Aničić.

Kaže, nakon što se cijepila osjeća se sigurnije, uspjela je vidjeti obitelj. Baš poput nje, u Hrvatskoj je više od milijun i 200 000 ljudi – završilo s cijepljenjem, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari