LIJEČNICI, NE ODLAZITE, EVO VAM STAN! Nakon gradova i država krenula u zaustavljanje odljeva mozgova

Foto: ilustracija

U posljednje 4 godine Hrvatsku je napustilo čak 565 liječnika, pa pripremaju mjeru kojom bi deficitarnim visokoobrazovanim kadrovima u javnim službama riješili stambeno pitanje

Pacijentima je dobro, no ravnatelju Sisačke bolnice nije. Jer nedostaje mu liječnika. Neki su otišli u inozemstvo, neki u Zagreb, neki u mirovinu. Pa te liječnike posuđuje iz drugih ustanova.

“Trebamo bi nam barem dva tri radiologa, a već nekoliko godina na specijalizaciju iz infektologije, pulmologije ne javlja nam se nitko”, izjavio je Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Da riješi taj veliki problem, sisačka bolnica, onima koji dođu, riješit će stambeno pitanje.

Stan u neposrednoj blizini bolnice i još nekoliko njih u Sisku i Petrinji, uz pomoć županije i HEP-a Toplinarstva, adaptirali bi i ponudili liječnicima. Najbitnije, potpuno besplatno ili uz minimalnu naknadu.

“Ovim putem ja pozivam liječnike koji žele specijalizirati, koji žele raditi u našoj bolnici da dođu, da ćemo im na svaki način omogućiti da se bolje osjećaju ovdje, a da riješe i neke svoje životne probleme”, rekao je Dujmenović.

Ono što već rade u Sisku, uskoro bi se moglo raditi i u cijeloj Hrvatskoj. Jer u ministarstvu graditeljstva pripremaju izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima bi se rješavalo stambeno pitanje za deficitarni kadar u javnim službama.

“Da im se omogući, ajmo reć prijedlog će biti besplatno stanovanje, u konačnici će Vlada to morat potvrdit, ali da im se predloži besplatno stanovanje, za potrebe dok traje služba”, kazao je Željko Uhlir, državni tajnik u ministarstvu graditeljstva.

Mjera bi se prioritetno odnosila na slabije razvijene sredine. Uz liječnike, tako se želi zadržati i djelatnike u kulturi, znanstvenike, nastavnike.

“Posebno nastavnici koji predaju predmete kao matematika, neke druge prirodne znanosti, jezike, su sigurno deficitarni u pojedinim dijelovima Hrvatske i važno bi bilo da postoje te mjere onda pozitivno utječu da mladi ljudi ostaju”, rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Program bi krenuo u prvoj polovici iduće godine. Dio stanova već je spreman za tu mjeru, dio bi se tek krenuo graditi.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari