ŠOKANTAN SUSRET! Velika bijela psina nakon dugo vremena uočena i snimljena na sjevernom Jadranu

Dramatičan susret s morskim psom zabilježili su ribari 15 milja od talijanskog grada Riminija

Ekipa iz Barracuda fishing teama susrela je psinu prije tri dana, 15 milja od talijanskog grada Riminija na sjevernom Jadranu.

Opasna zvijer snimljena je na sjevernom Jadranu nakon dugo vremena, no u povijesti su zabilježeni i napadi velike bijele psine na ljude (OVDJE).

https://www.facebook.com/podvodni.hr/videos/1458007410951728/

Iako nam to rijeko kada padne na pamet,  Jadranskome moru ima i velikih bijelih psina, među dvadesetak vrsta koje obitavaju u našem moru. Iako ih ne vidimo često, oni su tu, imaju važnost za naše malo more i ekosustav a biolozi smatraju kako će se uslijed klimatskih promjena na Jadranu promijeniti bioraznolikost te nastaniti još vrsta.

Istina, veliki bijeli morski pas kod nas na Jadranu nije često bio zabilježen na fotografijama ili videu, no ekipa iz Barracuda fishing teama susrela ga je prije tri dana, 15 milja od talijanskog grada Riminija, u prostoru sjevernog Jadrana.

U Hrvatskoj je u raljama morskog psa stradalo devetero kupača. Međutim, nikad u povijesti nije stradao Hrvat, uvijek se radilo o turistima koji ljetuju na našoj obali. Zanimljivo je da se o tome vrlo malo i sitno pisalo – vjerojatno baš zato da se turisti ne uplaše. U Opatiju su psi svraćali nekoliko puta, o čemu možete saznati i iz videopriloga RTL televizije originalno objavljenog prošlog ljeta.

1955. Nijemica je plivala poprilično daleko od obale kada ju je napala morska neman. Prema riječima očevidaca najprije je kružio oko je, a na posljetku je i progutao.

Druga nesreća dogodila se šest godina poslije. Stradao je srpski učenik koji je u Opatiji bio na odmoru. Plivao je 80-ak metara od obale.

Napao je ponovno 1971. i ponovno u Opatiji. Meta je bio Poljak. Zadobivene ozljede bile su smrtonosne.

Novine iz 1971. pišu: pretpostavlja se da je zalutao za nekim preko oceanskim brodom i sada ne može pronaći izlaz na otvoreno more. Ribari s opatijskog područja pokušavaju ga uhvatiti.

Posljednji se smrtonosni napad velike bijele psine dogodio 1974. Žrtva je bio njemački turist koji se kupao kod Omiša. Primirje je trajalo sve do 2008.

“43-godišnji Slovenac plivao je sa svojim ulovom, odnosno gofom samo desetak metara od obale kada ga je napao morski pas dug oko 5 metara. Slovenac se branio harpunom, ali ga je morski pas ugrizao za nogu. Brzom liječničkom intervencijom spašen je.”

Već devet godina nije zabilježen niti jedan napad u Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari