Liječnika i medicinskih sestara u Hrvatskoj sve manje: Pogledajte koliko ih je otišlo i koliko ih to želi

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Jedna sestra na 16 pacijenata, uvjeti rada su loši, a plaće male. Znaju to i pacijenti koji se sjećaju boljih dana

Štrajk medicinskih sestara – sve je bliže. Jer nakon što je Vlada jučer odbila novi kolektivni ugovor, ni danas nisu ništa bliže dogovoru.

“Mi ćemo svakako izaći u štrajk ako do toga dođe. Ali nažalost, taj naš štrajk je shvaćen dosta neozbiljno, obzirom da smo mi ti koji uvijek ostaju uz pacijenta. Mi zaista želimo svoja prava”, kaže medicinska sestra u KB-u Sv. Duh Željka Topolovec.

Jedna sestra na 16 pacijenata, uvjeti rada su loši, a plaće male. Znaju to i pacijenti koji se sjećaju boljih dana.

“Onda je bilo duplo sestara. Stalno je bio neki moving. Bilo je osoblja koje je čistilo, presvlačilo, pomagalo sestrama. One su radilo svoj posao. A sad rade sve.”

Reagirala je i Hrvatska liječnička komora koja je od Vlade tražila hitnu reakciju.

„Ovakav odnos vladajućih prema ljudima koji svojim predanim i odgovornim radom, žrtvom, odricanjem i ekstremno velikom prekovremenom satnicom održavaju dostupnost i kvalitetu našeg zdravstvenog sustava, dodatno srozava ionako već značajno narušen status liječnika u našem društvu, a mladim kolegama, nažalost, jasno pokazuje da svoju profesionalnu budućnost potraže preko granice“, poručuju.

Resorni ministar podržava zahtjeve zdravstvenih radnika za povećanjem plaće, ali ne govori što je pošlo  krivo pri potpisivanju novog kolektivnog ugovora.

“Negdje smo našli broj koji je primjeren oko 400 milijuna kuna godišnjoj razini. I Ministarstvo financija i Ministarstvo rada, više sam ih puta pitao prije nego smo parafirali imaj li neku zadršku. Svi su rekli da je dobro. A premijer? I on je bio o svemu obaviješten”, ističe Milan Kujundžić.

Problem plaća prelio se i na druge resore

Tko je dakle zaustavio potpisivanje već parafiranog ugovora?

“Nije ni meni ugodno sad čuti da sam ja tu nešto zaustavio. To jednostavno nije točno. Ali, vam ja sad neću tu otkrivati detalje, jer mislim da to nije kolegijalno. Razgovor što smo jučer, neću reći postigli dogovor će se nastaviti krajem kolovoza”, kaže ministar financija Zdravko Marić.

“Pa idemo vidjeti. Pregovarat ćemo. A ima li novca? To ćete morat nekog drugog pitati”, dodaje ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Problem plaća prelio se i na druge resore. I ministrica Divjak podržala zahtjeve sindikata svog resora.

“Reforme koje ulaze u škole i složenost posla se sigurno povećava. A i već sada je zaostatak u koeficijentima. Hoće li onda rasti plaće? Ako koeficijenti rastu, plaće će biti veće. Ja mislim da nema razloga da plaće ne rastu u prosvjeti”, kaže Blaženka Divjak.

Premijer pak kaže – plaće su već rasle, i ne mogu jedni dobiti više od drugih.

“Ista je stvar s obrazovanjem, ista je stvar s policajcima. Oni će reći – mi vam čuvamo granicu 24 sata od ilegalnih migranata, zašto i mi ne bi imali veće plaće”, tvrdi Andrej Plenković.

A dok se razgovara i pregovara, liječnika i medicinskih sestara u Hrvatskoj sve je manje.

Samo prošle godine je otišlo 1180 sestara. A još dvije tisuće ih je predalo zahtjev za odlazak u inozemstvo. Trenutno ih nedostaje čak 12 tisuća. Situacija nije nešto bolja ni za liječnike. U zadnjih pet godina, otišlo ih je čak 700. A od 13 tisuća zaposlenih, 1730 ih misli otići.

Po ovim statistikama, možda na kraju neće imati ni tko štrajkati.

Irena Pirjać

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari