Ljeto je bilo iznadprosječno toplo s puno ekstrema: Gdje je bilo najviše sunca, a gdje kiše?

Foto: Ilustracija (Riječanin/M.Levak)

Pogoršanje koje stiže donosi nagao završetak ljeta i osjetno niže temperature, no bit će u rujnu još i one ugodne jeseni

Nije nam ostalo još mnogo sunčanog i toplog vremena.

Pred nama je još otprilike dan i pol sunca i vrućine, tako da je promjena iz ljeta u jesen ove godine gotovo koincidirala sa završetkom klimatološkog ljeta. Naime, klimatolozi za ljeto uzimaju razdoblje od 1. lipnja do 31. kolovoza.

Zato smo pripremili pregled ovoljetnih ekstrema. Najtopliji dan zabilježen je u Kninu, 12. kolovoza kada je bio 41 Celzijev stupanj. Najhladnije jutro imao je Otočac, 11. srpnja, sa 6,2 dva stupnja. Najviše sunca bilo je u Malom Lošinju početkom srpnja, dok je najviše kiše palo u Krku, krajem istog mjeseca.

Titulu najjačeg udara vjetra dijele Makarska, Vis i Šolta gdje je puhalo brzinom od 144 kilometara na sat. Sve u svemu imali smo jedno iznadprosječno toplo ljeto u kojem je bilo ekstrema, ali nije srušeno mnogo rekorda!

Što donosi rujan?

A prvi dan rujna počinje sunčano i toplo. U Gorskom kotaru i Lici uz kratkotrajnu jutarnju maglu. Vjetar će biti vrlo slab i puhat će uglavnom u Slavoniji te na jugu Dalmacije. Najniža temperatura od 14 do 18, a na obali od 23 do 25.

Drugi dio dana u središnjoj Hrvatskoj oblačniji nego prvi. Još uvijek će biti sunca, ali lokalno su mogući i kraći pljuskovi, osobito oko Karlovca, Siska i Kutine. Ostaje vruće i sparno, oko 32 Celzijeva stupnja.

U Slavoniji većinom sunčano. Nešto više oblaka na zapadu, a više sunca u Baranji i Srijemu.

Mogućnost za pljusak je vrlo mala. Temperatura će ovdje biti između 32 i 34 uz slab jugoistočnjak.

U Dalmaciji malo oblačnije nego u subotu. U njezinoj unutrašnjosti ponovno će biti kraćih, lokalnih pljuskova.

Puhat će slab vjetar, s mora, koji neće znatno osvježavati. Temperatura na obali oko 32, u zaleđu do 34.

Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici djelomice sunčano, uz nešto više oblaka nego danas.U unutrašnjosti Istre, te još vjerojatnije u gorju, bit će kraćih, lokalnih pljuskova. Temperatura na obali oko 32, uz slab vjetar, južnih smjerova. U gorju od 26 do 30.

Novi tjedan na kopnu počinje sunčano, vruće i sparno, no već u ponedjeljak poslijepodne na zapad stižu pljuskovi. Tijekom noći će temperatura biti u padu, pa će utorak biti osjetno hladniji, uz još kiše.

U srijedu i četvrtak smirivanje, iako je moguć još poneki pljusak. Temperatura ujutro oko 15, danju od 20 do 24.

Na Jadran pljuskovi stižu tek u ponedjeljak navečer. S njima će zapuhati i jaka do olujna bura koje će biti još i u utorak. Tad je lokalno moguća i obilna kiša uz jača nevremena. U srijedu i četvrtak sunčanije, i bura će slabjeti.

U svakom slučaju, možemo reći da pogoršanje koje stiže u drugom dijelu ponedjeljka donosi nagao završetak ljeta i osjetno niže temperature, no nema straha, bit će u rujnu još i one ugodne jeseni…
Nikola Vikić-Topić

Više u VIDEOPRILOGU: