Lovreć: Hoće li HDZ-ova načelnica vratiti plaće koje je dobila kad je bila prijavljena u Zagrebu?

Idi na originalni članak
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL-Facebook

Anita Nosić uskoro bi mogla ostati bez zagrebačkog stana, ali i funkcije u Lovreću

Oglas

Povjerenstvo je otvorilo predmet i oko HDZ-ove načelnice Lovreća, Anite Nosić. A slučajem njezine nabave stana bavit će se i Državno odvjetništvo jer je Ministarstvo graditeljstva sve prijavilo.

Više u VIDEOPRILOGU:

I dok HDZ-ova načelnica ne želi ništa komentirati, otkriva se sve više detalja.

Mogla bi ostati i bez stana i bez funkcije

Anita Nosić uskoro bi mogla ostati bez zagrebačkog stana. Ali i funkcije u Lovreću. Sve se počelo rasplitati nakon saznanja da u ovoj vili s bazenom Anita Nosić živi s ocem, a upala je u program državnih subvencija, gdje je otkriveno kako joj država daje 1800 kuna za povlašteni kredit kojim je kupila stan u Zagrebu.

Štromar uputio DORH-u slučaj HDZ-ove načelnice Lovreća Anite Nosić: ‘Nemam ni mrvicu tolerancije’

I dok gospođica Nosić kamere izbjegava, mještani Lovreća su podijeljeni. “Postoji zakon. Ako zakon kaže da ona mora biti prijavljena u Lovreću, ona mora biti prijavljena u Lovreću, ako nije onda je to njezin problem”, kazao je Zvonimir Nosić. “Ne znam zašto je blatite već dva dana, prestrašno”, govori Lidija Uvodić iz Lovreća.

Gdje je sada prijavljena?

Gdje je trenutačno prijavljeno prebivalište Anite Nosić očito je misterij i za državu. Po posljednjim evidencijama MUP-a, od 90. do 2006. bila je prijavljena u Splitu. Od 2006. do 2018. u Lovreću. Zbog kupnje povlaštenog stana, na šest mjeseci prijavila se na zagrebačku adresu, a odmah sljedećeg dana navodno se vratila na prebivalište u Lovreću gdje je prijavljena do dan danas. No, ta potvrda još se čeka.

U njezinom zagrebačkom stanu jutros nije bilo nikog, a jedina oporbena vijećnica Lovreća kaže da za ništa od toga – nije znala. “Ako se utvrdi da je naša načelnica tako postupala, onda smatram da mora sama ili dati ostavku ili, ako treba, odgovarati za svoja djela”, kazala je nezavisna zastupnica Marijana Trogrlić.

Anita Nosić očito je svjesno prevarila državu, jer po Zakonu – mandat načelnika prestaje promjenom prebivališta. Nosić o tome nikog nije obavijestila, pa se profesor Ivan Koprić s Pravnog fakulteta s pravom pita: “je li doista moguće da baš nitko nije znao o toj promjeni prebivališta, je li moguće da je ona to zatajila svima ili je tu zaštita jer je netko naš pa su pustili da prođe, ako je to tako – onda svjedoči o jednom potpunom rasulu na političkoj sceni”.

Neće morati vratiti plaću, a i njezine odluke bit će legalne

Koprić tvrdi – Nosić načelničku plaću neće morati vratiti, jedino ako joj proradi moral ili općina pokrene postupak za nadoknadu štete. A na mjesto prvog čovjeka Lovreća – trebao bi doći njezin zamjenik. “Naravno da je ona potpisivala odluke o plaći, godišnjim odmorima, to su stotine i više odluka, ne može to sve postati nelegalno nekakvim automatizmom”, kaže Koprić koji smatra da ne bi trebale biti upitne odluke koje je Nosić donosila kao načelnica.

Njezin prethodnik vjeruje kako će institucije utvrditi sve detalje. “Ja znam da živi u obiteljskoj kući svojih roditelja. Što je ona u tom trenutku razmišljala, kako je razmišljala riješiti svoje stambeno pitanje za budućnost, bit će vremena, pitat ćete i nju”, kaže bivši načelnik općine Lovreć, HDZ-ovac Ante Babić.

Anita Nosić već je bila predmet istrage tužiteljstva i to oko afere SMS kada se istraživalo Milijana Brkića da je špijunirao četiri žene, među kojima je bila i ona. Optužnica nikad nije podignuta jer su sve žene u istrazi tvrdile da su svojevoljno dale svoje telefone, i da nikakvog prisluškivanja nije bilo.

Sada je ponovno u fokusu istražitelja, ali kao glavni akter.
Ivana Ivanda Rožić

Exit mobile version