DIVNA GESTA

Luna (6) je mala djevojčica, ali veliki čovjek: Ošišala je svoju kosu kako bi je donirala bolesnoj djeci

Foto: RTL

Od malih nogu djecu treba učiti, tvrde stručnjaci, dobrim navikama kako bi imala bolju budućnost. Brojna istraživanja pokazuju kako se sve više djece ponaša agresivno i nasilno, a jedna od glavnih karakteristika mališana je egocentričnost.

No, ovo nije priča o vršnjačkom nasilju ili lošim roditeljskim metodama. Baš suprotno. Ova je priča koja ruši stereotipe, dokazuje kako empatija proširuje djetetovu svijest, a dijete može promijeniti svijet. Barem svijet jedne osobe.

Ovo je Luna. Šestogodišnja djevojčica koja će u rujnu iduće godine krenuti u Osnovnu školu. No, ona nije obična djevojčica jer njezini postupci već u ovoj dobi pokazuju kako može biti uzor i puno starijim, zrelijim i iskusnijim osobama.

Krenimo redom. U današnje vrijeme gotovo pa ne postoji dijete koje nikada nije koristilo društvenu mrežu TikTok koja je u posljednje dvije godine doživjela veliku ekspanziju-

Više u videoprilogu RTL-a:

I ovaj put nećemo pisati o brojnim opasnim izazovima koje djeca rade na spomenutoj mreži već ćemo vam dokazati kako ponekad djeca, pomoću iste, mogu napraviti pravo malo čudo.

Luna, baš poput svojih vršnjaka, voli čokoladu, igru s prijateljima, sladoled, igračke i svoju dugu kosu koju pušta, kaže majka Dora Divila, od rođenja. Prije dva mjeseca dok je ”scrollala” svojom omiljenom platformom naletjela je na videosnimku koja je u njoj probudila stotinu pitanja.

Naletjela je na videosnimku bolesne curice, a ono što je prvo primijetila, sasvim normalno je za jednu šestogodišnjakinju: ”Mama, zašto ova djevojčica nema kosu?”

I dok je mama Dora pokušala na što ljepši način objasniti zašto neke njezine vršnjakinje nemaju lijepu kosu poput nje, malena Luna kao iz topa upitala je majku: ”Mogu li joj dati svoju kosu?”

Ponosna Dora nije razmišlja niti sekunde pa se odmah bacila u potragu za udrugama koje prirodnu kosu pretvaraju u perike namijenjenu djeci koja prolaze kroz kemoterapiju. Ekipa RTL.hr-a došla je u jedan zagrebački frizerski salon gdje nas je dočekala nasmijana Luna koja prije svog prvog ”pravog” šišanja nije imala niti malu tremu, a priznaje nam, jedva čeka trenutak kada će neka njezina vršnjakinja imati frizuru kakvu je ona godinama ponosno nosila.

”Neizmjerno sam ponosna na svoju djevojčicu. Znam da u današnje vrijeme roditelji čija su djeca na onkologiji imaju i previše troškova pa se nadam da će ovaj čin barem na kratko izmamiti nekom djetetu osmijeh na lice”, skromno je prokomentirala mama Dora. Kako je izgledao proces snimanja, sviđa li se Luni nova frizura, ali i koju poruku djevojčica ima za roditelje i djecu – pogledajte u emotivnoj videosnimci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari