Mađari odlikovali hrvatske vatrogasce i liječnike: “Junaci, spasili su mađarsku obitelj iz ralja smrti”

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Čestitke hrvatskim službama uputio je u Mađarskom institutu i novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Nagrade za hrabrost i stručnost dobili su vatrogasci iz Svetog Ivana Zeline te liječnici iz KBC-a Zagreb i bolnice Dubrava koji su intervenirali nakon stravičnog sudara na naplatnim kućicama kod Svete Helene prije dva tjedna.

Odlikovanje su dobili za spašavanje tročlane mađarske obitelji. Nagrade su im osobno uručili mađarski i hrvatski ministri vanjskih poslova.

Mađarskom institutu ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto uručio je odlikovanja – ministarsku plaketu hrvatskim državljanima, vatrogascima i liječnicimaPhoto: Luka Stanzl/PIXSELL

Manje od 10 minuta bilo je potrebno da njih dvanaestero – vatrogasci i liječnici – stignu i nadljudskim naporima spase tri života na cesti. Njih su susjedi Mađari odlučili nagraditi srebrnim plaketama.

“U Mađarskoj takve ljude nazivamo junacima jer su spasili jednu mađarsku obitelj iz ralja smrti”, kazao je mađarski ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Péter Szijjártó.

Luka Stanzl/PIXSELL

Sve se dogodilo prije dva tjedna. Riječ je o nesreći na naplatnim kućicama kraj Svete Helene kada se vozač BMW-a pri brzini od 150 kilometara na sat, bez kočenja, zabio u dva automobila te teško ozlijedio tročlanu obitelj Dobrenov.

“Bile su tri osobe ozlijeđene, među kojima je bilo i jedno dijete, a sve je bilo u naplatnim kućicama do kojih nismo mogli unutra, razmicali smo aute kako bismo došli do zarobljenih”, prisjeća se Kristijan Koščec, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Sveti Ivan Zelina.

Brzo su reagirali i odlikovani liječnici iz KBC-a Zagreba i bolnice Dubrava. Pacijenti su sada stabilno, no oporavak je dug i težak.

“Nama je najveća nagrada naš osjećaj koji razvijemo kada doista svjedočimo spašavanju ljudskih života, naše imovine ili pozitivnom ishodu liječenja naših pacijenata”, rekao je Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Čestitke hrvatskim službama u Mađarskom institutu uputio je i novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ujedno bivši hrvatski veleposlanik sa sjedištem u Budimpešti.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Onda mi je uvijek bio jedan slogan na pameti. Brat uz brata, Mađar uz Hrvata”, rekao je Grlić Radman.

Pogotovo kada su ljudski životi u pitanju.

VIŠE U VIDEOPRILOGU:

Donna Diana Prćić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari