OPROŠTAJ OD HEROJA: U Hrvatsku stiglo tijelo vojnika Josipa Briškog, komemoracija u 11 sati

Prevezen je američkim transportnim avionom, a dočekali su ga predstavnici državnog vrha i vojske

U zagrebačku zračnu luku, danas, 25. srpnja 2019. u ranim jutarnjim satima sletio je američki transportni avion C-17 kojim je u Hrvatsku prevezen preminuli hrvatski vojnik skupnik Josip Briški.

Američki zrakoplov u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Afganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije “Resolute Support” general Austin Scott Miller, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast.

(FOTO) U Rijeci odana počast Josipu Briškom, hrvatskom vojniku poginulom u Afganistanu

U Hrvatskoj, na Plesu organiziran je svečani doček uz najviše vojne počasti za preminulog hrvatskog vojnika, kojem, uz obitelj, nazoči predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Svečanom dočeku nazoče i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije.

Nakon organiziranog dočeka uz najviše vojne počasti na Plesu, komemoracija za preminulog skupnika Josipa Briškog, održat će se u Ministarstvu obrane s početkom u 11,00 sati.

Podsjetimo, Briški je podlegao ozljedama nakon što se bombaš samoubojica zaletio u vozilo HV-a u Kabulu. Ozlijeđena su još dvojica hrvatskih vojnika. Oni su trenutno na liječenju i nisu u životnoj opasnosti.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio je 3. studenoga 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga.

Skupnik Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu gdje je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Ovo je prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.
Vijesti.hr
Foto: poll/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari