Maestralan podvig naših liječnika: Hrskavicu koljena spasili uz pomoć liposukcije trbuha

Foto: Ilustracija (Jurica Galoic/PIXSELL)

Operacija, zajedno s anestezijom za liposukciju traje svega nekoliko sati. Pacijent je isti dan na nogama

Koljeno vas boli, otiče, preskače, ne možete hodati? Liječnici su vas pregledali, a nalaz kaže da imate oštećenje hrskavice? U Osječkom kliničkom bolničkom centru upravo su napravili suvremenu operaciju i rekonstruirali ljudsku hrskavicu i to od pacijentova vlastita sala. Hrskavica je rekonstruirana od matičnih stanica sala samog pacijenta.

Ova suvremena operacija izuzetno je skupa, no u Osijeku će se moći obaviti potpuno besplatno. Sve što vam treba za ovu operaciju je uputnica i mali višak sala oko struka.

“Riječ je o tipičnoj liposukciji. Uzme se oko 30 do 40 mililitara sala potkožnog. Koji se potom u dva navrata centrifugira gdje se odvoji višak materijala, krv i mast od matičnih stanica, koje se potom vrate u zglob koji je obolio”, kaže specijalist ortopedije KBC Osijek Saša Rapan.

Rezultat je nova hrskavica u zglobu, zdrava trajno jer matične stanice poprimaju osobine tkiva u koje su ubrizgane i to običnom injekcijom.

U Osijeku uštedio 25 do 27 tisuća kuna

“One regeneriraju tkivo. U ovom slučaju poprimaju osobine hrskavice pošto ih stavljamo u zglob. Ako ih stavljamo u recimo mišić, one će poprimiti ososbine mišića”, dodaje Rapan.

Operacija, zajedno s anestezijom za liposukciju traje svega nekoliko sati. Pacijent je isti dan na nogama, ali je u Osijeku uštedio 25 do 27 tisuća kuna koliko zahvat stoji u svjetskim bolnicama, jer ovdje operacija ide na običnu – uputnicu.

A izmjena, osim koljena, može biti i u struku.

Pitali smo liječnika bi li nekom s malo viška sala, ako ga pacijent to zamoli, zvukao više sala od potrebnog, a on kaže da ni za to u osječkoj bolnici nema problema. Tako ste rekonstruiranih zglobova, uz to i vitki i to potpuno besplatno.
Tin Kovačić

Više u VIDEOPRILOGU: