Krk, Motovun i Rovinj među finalistima europskog natjecanja!

Omiljeni istarski gradić uz dvije francuske destinacije ušao je u finale natječaja za najbolji vinski turizam

Čak tri hrvatske destinacije ušle su među finaliste izbora za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma. Izbor organizira Europska putnička komisija, a među 55 destinacija iz 19 zemalja hrvatski finalisti su Motovun, Krk i Rovinjski Ekomuzej Batana. Pobjednici po kategorijama biti će objavljeni na svečanom proglašenju 24. listopada u Granadi u Španjolskoj.

Omiljeni istarski gradić Motovun uz dvije francuske destinacije ušao je u finale natječaja za najbolji vinski turizam.

“Moram reći da smo svi mi vinari s ovog područja iznimno zadovoljni što smo došli u finale ovakve jedne prestižne nagrade. Vjerujem da Motovunština zavrjeđuje tako nešto zbog svojih specifičnih položaja i zbog specifičnih klimatskih uvjeta daje zaista izvrsne rezultate kada govorimo o vinu”, kaže Nicola Benvenuti, motovunski vinar.

Natječaj je namijenjen turističkim destinacijama diljem Europe kako bi prezentirale svoja dostignuća u kulturnom turizmu.

“Motovun kao turistički biser, kao srednjovjekovni dragulj središnje Istre ima mnogo toga za ponuditi i u gastro smislu i u enološkom smislu.”

U finale kategorije nematerijalne baštine ušao je i Rovinjski Eko muzej Batana koji se bavi očuvanjem drvene brodice, kao i tradicije unutar koje je nastala.

Kulturno naslijeđe

“Batana nam je jako bitna za ribarsku skromnu obitelj što omogućava skromnoj ribarskoj obitelji da preživi nekada ne? Imali smo čak 220 batana. 220 obitelji koje su živjele s batanom. Često ribar gradi svoju brodicu, batanu, u podrumu”, ističe Ornella Godena, djelatnica Eko muzeja Batana.

U Rovinju se i dan danas mogu vidjeti raznoliki primjerci batana. Grade se bez nacrta uz pomoć šagoma, odnosno šablona. Brodomodelar i brodograditelj Alvise brine se o njihovu očuvanju.

“U Rovinju je bilo nekad sedam brodogradilišta i svako je imalo svoje šagome. Za batane ne postoje nacrti nego postoje šagome, kao Venecijani”, kaže Alvise Benussi, voditelj grupe brodomodelara iz Rovinja.

U kategoriji digitalnih inovacija i digitalne prezentacije među finaliste je ušao otok Krk s prezentacijom lokalnog kulturnog naslijeđa.
Ivan Dobran

Više u VIDEOPRILOGU: