Majka djeteta s autizmom kojem je potreban pomoćnik u nastavi: ‘Cijelo ljeto sam bila pod pritiskom…’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Drugi tjedan nastave dio djece s poteškoćama u razvoju dočekat će bez pomoćnika u nastavi

Drugi tjedan nastave dio djece s poteškoćama u razvoju dočekat će bez pomoćnika u nastavi. Zahtjevi za odobrenjem pomoćnika još se rješavaju, a čeka ih gotovo 800 djece, dio njih asistenti prate na nastavu iako za to nemaju rješenje.

Ogorčeni roditelji izišli su na ulice, okupljeni oko inicijative “Škola za sve”, i mirno prosvjedovali u Zagrebu. Upozorili su na neravnopravan i diskriminirajući položaj djece koja trebaju pomoćnike.

800 djece još čeka rješenje

Srce za pomoćnike u nastavi, jer bez njih ova djeca ne bi mogla pratiti školski program. Luka iz Daruvara je na prosvjedu kazao da mu pomoćnica treba za učiti. No, Lukina obitelj i pomoćnica u nastavi još čekaju rješenje, baš kao i gotovo 800 djece za svoje asistente.

“Od početka srednje škole, sad ide u 4. razred, ovo je prva godina koju smo dočekali bez rješenja, ali nas dvoje smo odlučili ovaj prvi tjedan s njima otići u školu”, kaže Kristijan Rajfek, pomoćnik u nastavi.

I zato su prosvjedom željeli upozoriti da očekuju ravnopravnost u obrazovanju sve djece. “Mama sam blizanaca s cerebralnom paralizom, idu u treći srednje, jedan u MIOC, jedan u 10. gimnaziju. Renato je dobio rješenje za asistenta, a za Leona još čekamo rješenje. Ne znam gdje je nastala rupa u sistemu, oni se školuju 11 godina, svaku godinu trebaju asistenta svake godine papiri se šalju na isto mjesto”, kazala je majka Željka Dostal Brašnić.

Broj pomoćnika značajno raste

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju kako broj pomoćnika u nastavi značajno raste. Trenutačno ih je odobreno 4 tisuće. Prije 10 godina bilo ih je 20 puta puta manje – svega 200-tinjak. 2014. bilo ih je 1000, a lani je rješenje imalo 3000 pomoćnika. Zbog toga je Ministarstvo zatražili stručnu analizu.

“Stav struke je da ako se učeniku kojemu to nije nužno, dodijeli pomoćnik, njemu to može i štetiti u prilagodbi i razvoju samostalnosti. S druge strane, treba uzeti u obzir da dolazi do preklapanja zahtjeva pa tako Ministarstvo zahtjeve za pomoćnike za istog učenika dobiva i od osnivača i udruga što oduzima dosta vremena kod provjere”, poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Roditelji i pomoćnici u nastavi smatraju da se sve trebalo riješiti ranije. “Da se natječaju provode do 15.6 pa da imamo konačne rezultate do 31.7. da ako imamo negativnih rješenja ili nema raspoređenih pomoćnika to riješimo tijekom kolovoza”, kazala je Iva Tadić, predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi.

“Uvijek sam bio minimum mjesec dana asistent svom djetetu, sad u 2019. mislim da je to stvarno sramota, ako nisu u stanju osigurati da to na vrijeme krene, ne znam što bih rekao”, kaže Marijan Jakšić iz Daruvara.

Inicijativa “Škola za sve” pomoć će tražiti i od premijera Andreja Plenkovića jer ističu da sva djeca trebaju biti jednaka i da im treba omogućiti ravnopravno školovanje.

“Pitanje pomoćnika u nastavi je eskaliralo”

U RTL-u Danas novinarka Ivana Franić razgovarala je s majkom djeteta s posebnim potrebama i članicom Udruge Sjena Suzanom Rešetar koja je odgovorila na pitanje misli li da se problemi mogu riješiti na sastanku sljedećeg petka.

“U doba kad je sazvan sastanak nastava će trajati već poprilično dugo. Optimist sam pa vjerujem da će ministrica Divjak to riješiti na prvom sastanku”, kazala je Rešetar te dodala i da je pesimist jer poznaje sustav u Hrvatskoj.

“Svim silama se nadam da će ipak netko tamo imati koliko toliko razuma i shvatiti da je pitanje pomoćnika u nastavi i stručno-komunikacijskih suradnika eskaliralo ove godine i da će se to na tom jednom sastanku zbilja i riješiti”, kazala je Rešetar.

Na pitanje kako joj je kao roditelju djeteta koje sada ide u četvrti razred očekivati svake godine rješenje kazala je da joj je to “katastrofa”.

“Cijelo ljeto sam bila pod popriličnim pritiskom. Ove sam godine zvala ravnateljicu škole u koje ide moje dijete i pitala ju je li mome djetetu odobren pomoćnik ili nije. Moje dijete ima autizam što znači da ga na to moram pripremiti. Ako on 9. rujna nema pomoćnika u nastavi, onda ga ne mogu poslati u školu jer tko će s njim u školi sjediti. To je veliki stres, kako za roditelja, tako i za dijete”, zaključila je Rešetar.
Ivana Franić

Više u VIDEOPRILOGU: