MINISTAR HORVAT O 3. MAJU: ‘Tražimo partnere – najdalje se u razgovorima otišlo s Talijanima’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

‘U ponedjeljak dolaze i mogući partneri iz Ukrajine’, rekao je za RTL Danas ministar Darko Horvat

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Premijer Andrej Plenković u društvu dvojice ministara posjetio je 3. maj i sastao se s novom Upravom Uljanik grupe, predstavnicima riječkoga škvera i županom Komadinom. Pohvalio se isplatom minimalca za rujan i potencijalnim investitorima.

Razgovarali su o i planu restrukturiranja koji, unatoč obećanjima nove Uprave, još nije završen. Rečeno je kako će se ministarstvo gospodarstva angažirati na traženju rješenja, ali sve to trećemajcima malo znači.

A o svemu ovome u RTL-u Danas razgovarali smo s ministrom Darkom Horvatom.

Što je s isplatom minimalne plaće za Uljanik i 3. maj – je li sjela na račune radnika?

Ona u ovom trenutku nije isplaćena svim radnicima, ali do konca ponedjeljka će biti isplaćena cijeloj grupi. Država će na ovakav način zakonski osigurati maksimalno još dvije plaće.

Škverani nisu baš najbolje prihvatili vašu izjavu da je “bilo šteta ne stati” kad ste u prolazu. Ne ulijeva baš povjerenje?

Mi smo posjet planirali duže vrijeme. Premijer je ispunio obećanje i posjetio oba brodogradilišta. Uz to, otvoreni su radovi na dogradnji Istarskog ipsilona, bez sredstava državnog proračuna. Našli smo vremena i posjetili borodogradilišta.

Spomenuli ste danas da postoje četiri zainteresirana ponuđača za oba brodogradilišta. Tko su oni?

Ministarstvo gospodarstva u zadnja tri mjeseca, sa željom i namjerom da nađe strateškog partnera koji će biti partner Vladi u financijskom praćenju restruktuiriranju, na nekoliko sastanaka smo tražili dodatna pojašnjenja i analize i dok te analize ne budu gotove, nećemo sjediti i razgovarati o matematici koja ne drži vodu.

Koji su to ponuđači?

U ponedjeljak dolaze mogući partneri iz Ukrajine. Očekujemo pismo namjere. Jedno je već došlo. Tokom jučerašnjeg dana, od jednog od naručitelja brodova se pojavio jedan model prema kojem bi kao partner ušao… Premijer je nedavno stigao iz Kine, tamo se razgovaralo o brodogradnji, očekujemo da i od tamo dođu mogući partneri da razgovaramo.

U koga polažete najveće nade?

U ovom trenutku najdalje se otišlo u razgovorima s Talijanima.

Što je s novim planom restrukturiranja? Kada će vam ga uprava Uljanika dostaviti?

U ovom trenutku država svojom intervencijomn drži škverove u Puli i Rijeci na životu. Intezivirali smo zato razgovore s onima koji pokazuju interes. U sljedeća dva tjedna ćemo upravi moći predložiti mogućeg partnera.

Koja je to linija ispod koje nećete ići?

Nama nije svrha pokloniti brodogradilišta. Ali isto tako ne bi htjeli da know how znanje i tehnologija bude iskorištena na netransparentan način kada jedan od partnera ulazi u brodogradilišta. Brodogradilište nije samo puko varenje…

Šuška se da se ponovno otvara novi natječaj za poboljšanje konkurentnosti – popularno nazvan najbrži prst – zbog kojeg je bila pobuna poduzetnika… Što se mijenja?

Danas smo objavili. 21. ga ponovno otvaramo. Svi oni koji će htjeti, imat će mjesec dana da se prijave. Pronašli smo još dodatnih 150 milijuna kuna tako da će natječaj biti zaključen na razini 200 milijuna kuna.
Ana Brdarić Boljat, Ivan Vrdoljak, Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari