NEDOSTAJE KUNA

VIDEO Ministar Marić otkrio hoće li se rezati plaće i koliki pad BDP-a očekuje

Foto: goran stanzl pixsell

‘Treba reći i da je za očekivati da će pad BDP-a ove godine biti veći nego 2009. godine’, kazao je Marić

U privremenoj zgradi Vlade – Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici poslijepodne su proveli predstavnici čak 13 sindikata državnih i javnih službi na velikom, kako je nazvan, konzultativnom sastanku.

Njihovi domaćini – ministri rada, energetike i financija – pokušali su ih uvjeriti da i oni moraju podnijeti teret krize.

Na sastanku sa sindikatima je bio i gost RTL Direkta ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje je li ovaj sastanak znak da se definitivno ide u rezanje plaća u javnom i državnom sektoru, ministar je rekao:

“Konzultativni sastanak je bio. Postoje neke procedure u razgovorima, i danas-sutra u pregovorima. Ide se. Danas smo razmijenili određena razmišljanja, vidjet ćemo u sljedećim danima kako ćemo i što ćemo dalje”, ustvrdio je, a na pitanje govorimo li o rezanju od 20 ili 40 posto, kazao je:

“Ne bi sada ulazio u spekulacije i brojke. Nisu samo plaće sastavni dio rashodovne strane proračuna”, poručio je i dodao:

“U ova tri mjeseca, da financirate sve ono nužno treba oko 15 milijardi kuna mjesečno, dakle u tri mjeseca 45 milijardi i kad tome dodate još neke obveze iz prošlih razdoblja, dođe se do 70 milijardi kuna”, kazao je Marić.

O trećem krugu povišica za prosvjetu i javni sektor je rekao:

“Nisam tada imao kristalnu kuglu, ali sam govorio da se ne možemo baš tako ponašati i provocirati na neki način ovakvu situaciju, a ona je došla. Vi znate da neke od tih obveza koje smo preuzeli još onda, u originalnom proračunu zapravo nemamo ni planirano”, kazao je.

Znači, povišica neće biti dogovorenih nakon toga prosvjeda, hoće li i mimo toga biti dodatnog zadiranja u plaće u javnom sektoru?

“Ne bi ja u ovom trenutku, ovo što vi kažete, donosio neke zaključke”, poručio je ministar, ali je jasno rekao:

“Bez zaduživanja već sada ne možemo. Treba nam 15 milijardi kuna samo za funkcioniranje države. Do sada smo uspjeli namaknuti 8,5 milijardi na domaćem tržištu. U iduća dva tjedna idemo s nekim dodatim operacijama”, rekao je.

O kamatama na zaduživanje i hoće li biti visoke je poručio:

“Ovo što smo sad napravili na pet godina je prosječno 1,3 do 1,5 posto. Pritisak na tržište je više nego vidljiv. Treba reći i da je za očekivati da će udar u ovoj godini, pad BDP-a ove godine biti veći nego 2009. godine. Iskreno se nadam da ovaj put nećemo padati šest godina zaredom”, poručio je ministar financija.

Na pitanje je li govorimo o padu od 9 ili 10 posto, Marić je ustvrdio:

“Bit ćemo spremni na sve scenarije”

“Na tim razinama.”

Kad će se gospodarstvo vratiti u normalu?

“Ja nemam koga to pitati, u smislu epidemiološke slike. Vrlo je teško projicirati kako i kada očekivati oporavak. Imamo neki bazni scenarij, imamo podscenarije. Računamo i na onaj najcrnji”, kazao je.

Na pitanje hoće li nam zbog svega kreditni rejting biti srušen, odgovorio je:

“Ne bi išao toliko daleko. Dapače, ako budemo dovoljno pametni i odgovorni u odlukama, imamo dovoljno argumenata da ga zadržimo. Kako se budemo ponašali, tako će i biti. Mjere su na vrijeme, ciljane i poprilično izdašne. U ovom trenutku među svim zemljama EU, imamo najbolje poikazatelje”, rekao je.

Onda je uslijedilo pitanje je li ova cijena koju ćemo plaćati, za ovaj lockdown i zabijanje gospodarstva u zemlju, prevelika.

“Kako smo se odlučili za očuvanje života i zdravlja, bilo je neminovno. Gospodarstvo je moralo patiti. Ali smo zato odmah krenuli s mjerama. Bit ćemo spremni na sve scenarije”, jasno je poručio Marić.

Onda je uslijedilo pitanje koje mnoge zanima. Je li Vlada spremna za ozbiljnije reforme?

“Da. Mislim da jesmo pokrenuli neke reforme. Udar je velik i nema ni jednog svjetskog gospodarstva koje ga može podnijeti bez posljedica. Još više trebamo gledati prema onome što slijedi. To su reforme, ne samo države. Ako nam ova kriza neće otvoriti oči što su to strukturne grane, onda se može ponoviti”, poručio je na kraju gostovanja u RTL Direktu ministar financija Zdravko Marić.

Zoran Šprajc

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari