NIJE IMPRESIONIRAN

Šef Ryanaira oštro o vladinim mjerama: ‘Ta ideja je idiotska, neka nam za to što traže plate ili mi nećemo letjeti’

foto: Riportal.hr - Slijetanje na Krk

‘Ne možemo zaraditi novac na 66 posto faktora opterećenja. Čak i ako to učinite, prazno srednje sjedište ne donosi nikakvu socijalnu distancu, pa je to idiotska ideja kojom se ionako ništa ne postiže’

Ryanair, svjetski niskobudžetni avioprijevoznik poznat po punim letovima po niskim i pristupačnim cijenama u Hrvatskoj posluje godinama. Epidemija koronavirusa pogodila je i avioprijevoznike jer je gotovo sav posao stao. Izvršni direktor ove tvrtke, Michael O’Leary nije zadovoljan onime što je čuo od hrvatske Vlade.

“Ako je zrakoplovna kompanija prisiljena ostaviti sjedišta u sredini prazna, kako bi se pridržavala “idiotskih” pravila o socijalnom distanciranju tijekom leta, onda naši zrakoplovi neće poletjeti”, prenosi Zadarski.hr izjavu šefa kompanije.

O’Leary smatra da je blokiranje prostora između sjedala na prolazu “glupost koja nema nikakav efekt”. Tim blokiranjem prostora bi se navodno trebala smanjiti potencijalna mogućnost širenja koronavirusa. Međutim, osebujni čelnik Ryanaira veli da, ako Vlada inzistira na mjerama socijalnog distanciranja, tada vlada treba platiti srednje mjesto ili oni neće letjeti.

‘Ta ideja je idiotska’

Model ovog avioprijevoznika, koji godišnje preveze preko 150 milijuna putnika diljem svijeta, temelji se na što češćim letovima, ali uz izuzetno visoki “faktor opterećenja” što znači maksimalne popunjenosti zrakoplova, piše Zadarski.hr.

“Ne možemo zaraditi novac na 66 posto faktora opterećenja. Čak i ako to učinite, prazno srednje sjedište ne donosi nikakvu socijalnu distancu, pa je to idiotska ideja kojom se ionako ništa ne postiže, rekao je O’Leary.

Za avioindustriju općenito se predviđaju veliki gubici uzrokovani koronavirusom, a prema Iati (globalnom tijelu koje predstavlja aviokompanije) bi izgubljeni prihodi trebali ići i do 314 milijardi dolara. Također, iz Iate upozoravaju da će predložena pravila socijalnog distanciranja koja će se omogućiti izmicanjem srednjeg reda, privremeno zaustaviti model jeftinog zrakoplovnog putovanja koji je pokrenuo Ryanair. Navode da će morati povisiti cijene za 50 posto ili da će morati propasti.

Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari