Ministrica Divjak ponosna na prvi dan online nastave: ‘Većina država se nije snašla poput nas’

Foto: RTL

Zahvaljujući obrazovnoj reformi, ističe Divjak, većina učitelja i profesora ima potrebnu informatičku pismenost

U vremenu bez presedana, ponedjeljak je bio povijesni dan i za hrvatske školarce – krenula je nastava na daljinu. Gostujući u RTL Direktu, ministrica Blaženka Divjak rekla je kako je prvi dan, unatoč određenim problemima, prošao uspješno.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Sreća u nesreći

Zahvaljujući obrazovnoj reformi, ističe Divjak, većina učitelja i profesora ima potrebnu informatičku pismenost.

“Imamo sreću u nesreći da smo ove godine krenuli s reformom, nabavili opremu i radili jako puno online. Mnogi su se tada bunili, zašto toliko toga online, ali to nama sada jako pomaže jer su učitelji spremni. Velika većina ima osnovne kompetencije, ona manjina koja nema će se sad sigurno pomučiti u ovom periodu”, rekla je Divjak.

Za online nastavu u Ministarstvu su se počeli pripremati prije dva tjedna, a ministrica je tada rekla da im je potrebno 300 videolekcija.

“Za ovaj tedan ih je dovoljno, pripremamo se sada za sljedeći tjedan. Posebno nas veseli da se javljaju učitelji koji već sada rade i šalju svoje uratke, nešto ćemo sigurno iskoristiti. Ali kažem, mi smo u ‘poluilegali’ uspjeli u dva tjedna pripremiti sve”, rekla je ministrica.

“Držimo sve pod kontrolom”

Hrvatska nije jedina država koja je zbog globalne pandemije koronavirusom prešla na online nastavu, no, tvrdi ministrica, bolje smo se snašli od većine.

“U 25 država Europske unije danas je nastava išla online. Velike su razlike, većina se ipak nije tako dobro snašla kao mi. Također je važno da svi mi, koji smo uspjeli nešto, to dijelimo”, ponosna je Divjak.

Zasad se ne ocjenjuje, no i to će se možda promijeniti ako situacija bude takva. “Ukoliko se dogodi scenarij da se ovo sve oduži, imamo planove i kako ocjenjivati”, kaže Divjak.

Mogu li učenici lakše markirati online nastavu? “Sustav je takav da svaki učitelj i učenik dolaze s vlastitim identitetom i može se vidjeti jesu li prisutni. Imamo virutalne razrede i zbornice. Oni koji su unutra, sigurno ne mogu markirati na jednostvan način”, odgovorila je ministrica.

Pod upitnikom zasad nije ni državna matura. “Mi u ovom trenutku držimo sve pod kontrolom. Nama ja prioritet državna matura i ovi sada pripremljeni materijali imaju velik naglasak upravo na državnu maturu i tako ćemo nastaviti. Još imamo neke opcije, ako zatreba. Sigurna sam da prema ovom scenariju, ukoliko neće biti drastičnih promjena u cijelom sustavu, mi stižemo s državnom maturom, da se ona provede prema planu, ali uz pojačan rad učenika online, ali i samostalan rad učenika koji su već, ili su gotovo punoljetni”, kazala je Divjak.

Ne bi trebalo biti niti produživanja nastave. “I današnji dan je nastavni dan. Ako sve bude ovako kako smo krenuli, a krenuli smo dobro, ne bi trebalo biti problema”, zaključila je Divjak.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari