PROBLEMI S HRANOM

Ministrica poljoprivrede: ”Očekujemo još povlačenja proizvoda, ali ne i zdravstvene poteškoće”

Foto: Pixsell

Možemo li biti sigurni da opasnog pesticida nema u nekim drugim proizvodima, pitaju se mnogi. Ministrica pretpostavlja da će biti još proizvoda koji će se povući zbog opasnog pesticida E410.

”Riječ je o kratkotrajnom unosu, ne očekuju se nekakve poteškoće po zdravlje potrošača i po sigurnost  hrane, no za očekivati je ovih dana još povlačenja”, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, pišu Vijesti.hr

Sustav ministarstva poljoprivrede, inspekcija, veterine i sigurnosti hrane, uvjerava ministrica, u potpunosti funkcioniraju. Tome pridonosi i to što smo implementirali europski sustav za rano uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje.

Više u videoprilogu:

”Riječ je o najvišoj razini zaštite. Prilikom sastanka kojeg su održali nacionalni koordinatori dogovoreno je da se neće procijenjivati rizik nego da će se povući svi proizvodi bilo da je riječ o minimalnoj razini ili ne, ako proizvod sadrži aditiv. Koliko je takvih proizvoda na tržištu, ne mogu sa sigurnošću reći. Od do sada povučenih 55 proizvoda, njih 33 je bilo zbog etilin oksida”, kazala je ministrica.

Vučković vjeruje da neće biti problema s povratkom proizvoda na kojima stoji E410. A sve potrebne informacije se mogu dobiti na web stranicama ministarstva poljoprivrede Nacionalne kontakt točke i na straniciama Agencije za poljoprivredu i hranu.

”Hrvatska graniči s trećim zemljama. Posebna pozornost se pridaje kontroli granica s trećim zemljama. Europska  komisija je Hrvatsku implementaciju ocjenila 100 posto učinkovitom”, rekla je Vučković.

Trenutno se ulaže 27 milijuna kuna u sve vrste monitorninga. Ministrica naglašava i odličnu suradnju s Državnim inspektoratom i cijene informacije od udruga potrošača.

”Naša je dužnost provjeravati. Mi te obavijesti redovito šaljemo inspektoratu i obavijestim stranku koja nas je informirala”, kazala je ministrica.

Ministarstvo i sastanak s Udrugom potrošača počeo je prije nego je počeo zadnji slijed povlačenja s tržišta, tvrdi ministrica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari