Mobiteli u školama – DA ili NE? Evo što o tome misle stručnjaci!

Skrivečki na nastavi ili za vrijeme odmora, djeca se od svojih mobitela ne odvajaju

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Francuskim je školarcima, od jeseni, u potpunosti zabranjeno korištenje mobitela u školama i to ne samo na nastavi, nego i za vrijeme odmora.

Iznimka je, naravno, upotreba mobitela u pedagoške svrhe. Smatraju da će djeca tako više komunicirati uživo i da će se smanjiti vršnjačko nasilje na internetu. Naša reporterka provjerila je koje hrvatske škole već sad zabranjuju mobitele na nastavi i hoće li takva zabrana biti uvedena u cijeloj zemlji.

Razgovarali smo sa Sašom koji nam je rekao kako on ne bi ima ništa protiv toga.

“Moji prijatelji ne koriste mobitele na satu, ali čim zazvoni kraj sata odmah iste sekunde su svi na mobitelima. Veliki problem je što imamo wi-fi. Ja bi to riješio da nikako ne nosimo mobitele u školi”, rekao nam je dubrovački školarac Saša Vukić.

S njim se slaže i njegova majka Sonja koja nam je rekla kako im mobiteli oduzimaju previše vremena, ali i kako su dekoncentirani i izgubljeni te da žive u virtualnom svijetu, stoga zaključuje kako je najbolje da su na nastavi bez njih.

Smiju li i kada učenici koristiti mobitele, škole odlučuju samostalno. Neke, poput osnovne škole u Kostreni zabranjuju ih i pod odmorom, a većina ima pravila za korištenje mobitele na nastavi.

“U našoj školi je donesena odluka da nema mobitela na nastavi, pravilo je da se gasi mobitele. Ali treba razgovarati o zabrani za vrijeme odmora jer dovodi djecu u drugačiju komunikacije i uvodi ih u virtualan svijet, a komunikacija i igra izostaju”, zaključuje Ljiljana Klinger, ravnateljica OŠ Matije Gupca Zagreb.

U Ministarstvo znanosti o donošenju zakona sličnog franucuskom ne razmišljaju. Ministrica Blaženka Divjak kaže – mobiteli kao i druga tehnologija koriste se samo za učenje.

“Kod nas se isto mobiteli ne smiju upotrebljavati na nastavi za bilo kakve druge aktivnosti osim za učenje i poučavanje i to škole definiraju u svojim kućnim redovima, a za učenike koji ih koriste protiv drugih učenika postoje propisane mjere u drugim zakonima”, objašnjava Divjak.

Psiholozi smatraju kako samo zabrana nije dovoljna.

“S djecom treba raditi od rane dobi na razvoju medijske pismenosti i drugih vještina, ako je ono kod kuće stalno na mobitelu neće imati socijalne vještine da se pod odmorom druži s djecom i da na drugi način provodi odmore”, kazala nam je psihologinja Mia Roje.

Pa bi prizori djece s mobitelima u ruci za vrijeme odmora mogli postati sve rjeđi.
Zorana Čičak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari