MODERNIZACIJA POŠTE Izgrađen novi centar! Ručno sortiranje pošiljki zamijenit će stroj

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Izgradnja novog sortirnog centra Hrvatske pošte je završena i uskoro kreće preseljenje poslovanja iz Zagreba u Veliku Goricu

Dosadašnje ručno sortiranje pošiljki zamijenit će stroj. Hrvatska pošta ovim je projektom dobila najsuvremeniji logistički centar u ovom djelu Europe.

Najnoviji sortirni centar Hrvatske pošte posjeduje stroj za automatsku razrade paketa. Veličine je nogometnog igrališta i u samo sat vremena može razvrstati do 15 000 različitih paketa.

”Imamo 4 ulaza, 4 fidera, gdje se stavljaju paketi. U ovom trenutku će se stavljati ručno, zatim se dižu putem trake i dolaze do skenera gdje se sa 5 strana čita adresa. Tih 5 strana uslikanih tvore jednu sliku gdje sustav prepoznaje gdje treba koju pošiljku usmjerit”, govori za RTL Danas predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo.

Paketi će odlaziti na jedan od 55 takozvanih glisera, a nakon sortiranja krenut će na svoje odredište.

“Sustav radi na softveru, koji mi već danas koristimo za sortiranje pismenih pošiljaka. On čita adresu s 99,9 posto preciznošću bez obzira da li vi napišete Nikole Jurišića ulicu, Jurišićeva, N. Jurišića, ul. Jurišićeva” govori Čulo.

Osim pisama strojno će se sortirati i paketi težine do 30 kilograma.

Preseljenje iz zagrebačke Branimirove, Harambašićeve te s Jankomira u Veliku Goricu kreće uskoro. U konačnici će ovdje raditi više od 1800 ljudi. Do kraja lipnja preselit će 1000 radnika.

”Trenutnim planom negdje oko 20. lipnja počinjemo preseljenje tog centralnog računarnog sustava što znači da ćemo do kraja lipnja ovdje imati i sustav za sortiranje pisama i sustav za sortiranje paketa, vezanih na jedan računarni sustav”, dodaje predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Novi sortirni centar, vrijedan 350 milijuna kuna, trebao bi poboljšati uslugu i ubrzati dostavu pisama i paketa.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU: