ŠALJIVA PRIRODA

Morski organizam koji neodoljivo podsjeća na jedan dio tijela

Foto: Velimir Vrzić / Screenshot

Ponekad majka priroda zaista zna biti kreativno – šaljiva. Tako i ova vrsta koja oblikom, podsjeća na jedan (muški) dio tijela

Phallusia mammillata je osamljena vrsta ascidija i može narasti do visine od oko 20 cm. Prozirne je plavkastobijele boje i prekrivena nepravilnim zaobljenim režnjevima ili humcima, piše Morski.hr.

Ovaj plaštenjak nalazi se na kamenitim, pjeskovitim ili muljevitim podlogama i to do dubina od oko 200 m.

Poput svih plaštenjaka, Phallusia mammillata ima gustu kožastu tuniku koja sadrži celulozni materijal. Tunika zatvara šupljinu u obliku vrećice s odvojenim sifonima kroz koje se uvlači i izbacuje more. Životinja se hrani planktonskim česticama koje filtrira iz dolazne morske vode, prolazeći kroz sluznu mrežu.

VIDEO DANA:

Phallusia mammillata je jedan od rijetkih ascidija koji akumuliraju element vanadij u svojim krvnim stanicama. Nejasno je zašto bi plaštenjak to trebao činiti, ali pronađene su koncentracije do desetak milijuna puta više nego u okolnoj morskoj vodi. Ascidijan ima najmanje deset različitih vrsta krvnih stanica.

Svaka jedinka je hermafrodit. Jaja se ispuštaju kroz ispušni sifon i dolazi do vanjske oplodnje u vodenom stupcu. Jaja se izliježu u slobodno plivajuće, punoglavce, ličinke koje se u roku od nekoliko dana talože na morskom dnu, gdje se podvrgavaju metamorfozi.

– Svaka slučajnost s “nečime” je na prirodi. Ronioci poput mene ponekad nalete na “ovo”, nasmiju se kreativnosti prirode i nastave dalje – kaže podmorski istraživač Velimir Vrzić, autor ovih snimki.

– Obzirom da je raspoloženje vjerojatno “down”, red je da Vam izvučem osmijeh na lice. Bar pripadnicama ljepšeg spola. Ugodan početak radnog tjedna.

Napomena:

Ovo nije photoshop ili slična montaža Već stvarni živi morski organizam – poručuje Vrzić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari