Morski pas kod Makarske podijelio stručnjake: ‘To je vrsta koja se u Jadranu vidi jednom u 40 godina!’

Morski pas koji je u nedjelju snimljen u moru pokraj Makarske probudio je veliki interes javnosti

Morski pas koji je viđen pokraj Makarske podijelio je stručnjake na one koj smatraju da je riječ o modrulju i ona koji tvrde da se radi o psu kučku, odnosno vrsti mako koja u Jadranu nije viđena .

Alen Soldo, s Odjela za studije mora na splitskom Sveučilištu te dopredsjednik IUCN Shark Specialist Group Mediterranean kaže da se radi o modrulju dok Pero Ugarković, urednik Podvodni.hr, dr. Branko Dragičević, znanstveni suradnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, David Udovičić, stručni suradnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo te Frane Madiraca, istraživač pri Centru za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA kažu da se radi o sasvim drugoj vrsti – psu kučku, odnosno vrsti mako.

“Smatramo da su najočitiji znakovi da se radi o morskom psu mako (Isurus oxyrinchus). Dorzalna peraja je zašiljena dok je kod modrulja ona zaobljena. Zatim, taman prije početka repne peraje dolazi do proširenja kada se životinja gleda iz dorzo-ventralne perspektive. Ova značajka se na engleskom zove “caudal keel”. Usporedbom slika možete primijetiti da je kod modrulja ovaj dio mnogo uži nego kod morskog psa mako. Gubica također odaje dojam veće zašiljenosti nego što je slučaj kod modrulja. Cijelo tijelo također izgleda jače i mišićavije nego u modrulja. Nadalje odnos položaja dorzalne i pektoralne peraje također odgovara morskom psu vrste mako”, pojasnili su za Slobodnu Dalmaciju.

U njihovom radu je vidljivo da prije 2014. ova vrsta zadnji put zabilježena 1972. godine u Jadranu. Snimku su također proslijedili i kolegi iz Italije koji se, kažu, složio s njihovom tezom o psu kučku. Jako je brz, a najveća zabilježena brzina iznosila je čak 74 km/h. Narastu u prosjeku do oko 3,2 metra te teže između 60 i 135 kilograma, ali su zabilježeni i mnogo veći primjerci. Tako je najdulji izmjereni primjerak imao čak 4.45 metara.


Naglasili su da sa svim većim životinjama treba paziti prilikom susreta, no fatalni napadi od strane morskih pasa su diljem svijeta izuzetno rijetki, piše Slobodna Dalmacija.
Vijesti.hr
Foto: Facebook Screenshot

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari