POČELE SU PREPIRKE

Možemo li preživjeti bez strožih mjera u Hrvatskoj? Ove zemlje su uvele potpuni lockdown – pogledajte rezultate

Foto: Mateo Levak/Riportal

“Lockdown” na Kvarneru svim trgovcima, obrtnicima i ugostiteljima u Hrvatskoj ponovo unosi nemir i neizvjesnost.

Hoće li i cijela zemlja uskoro u novo zatvaranje? Na društvenim mrežama već su počele strastvene prepirke oko toga hoće li epidemija opasti i bez strožih mjera, ratuje se tablicama, grafovima, prognozama, analizama, jedni tvrde kako će prokuženost učiniti svoje, drugi tvrde da bez strožih mjera samo smrt može učiniti svoje.

Više u VIDEOPRILOGU:

RTL je pokušao naći odgovor u drugim zemljama koje su imale veliki treći val i koje su ga htjele suzbiti s općim zatvaranjem. Ali ni tu nema jednoznačnog odgovora. Dok su recimo Portugal i Češka to uspjeli, Slovačka ili Mađarska još uvijek nisu.

Portugal početkom godine u ‘lockdownu’

Nakon tri mjeseca strogog “lockdowna”, Portugalci opet žive. Već tjedan dana kava se pije u kafićima. “Svi su otišli van na pivo ili kavu, ali samo na terase. Za sada će samo one biti otvorene, a piti i jesti mogu do četiri osobe za stolom”, kaže Francisca Ribiero iz Lisabona.

Početkom godine nakon naglog rasta covid slučajeva, 15. siječnja Portugal odlazi u nacionalni “lockdown”. Rast traje još dva tjedna, broj aktivnih slučajeva u jednom danu prelazi 180 tisuća, a onda pad, jučer 25 tisuća aktivno zaraženih.

Slična krivulja i u Češkoj

Nakon rapidnog rasta u veljači 1. ožujka odlazi se u najstroži “lockdown”. Još dva tjedna nastavljaju se sve veći i veći dnevni brojevi, broj aktivnih slučajeva prelazi 160 tisuća, a onda pad, jučer upola manje aktivno zaraženih.

I zbog toga je ukinuto izvanredno stanje. Ovo su prizori iz Praga od danas, djeca su se vratila u školske klupe. Ali su još uvijek zatvoreni kafići.

U Slovačkoj policija pomno prati kretanja građana

Izvanredno stanje na snazi je već šest mjeseci pa ništa od društvenog života. Najstrože mjere uvedene su prije mjesec dana.

Nakon zimskog pada broja slučajeva, sredinom veljače rast, 8. ožujka, žestoki lockdown, zatvoreni vrtići uvode se propusnice. Nije pomoglo, tada je bilo 60 tisuća zaraženih na dan, jučer više od 100 tisuća slučajeva.

Iako iz Slovačke redovno stižu ovakvi prizori praznih ulica i pustoši, očito se ne drže svi strogih mjera.

U Mađarskoj jednako neučinkovita priča

Rast također počinje krajem veljače, 8.ožujka Viktor Orban uvodi novi strogi lockdown. Tada je bilo 115 tisuća slučajeva, u mjesec broj se udvostručio. Jučer više od 270 tisuća.

No bez obzira na rekordan broj aktivnih slučajeva. U Mađarskoj prošli tjedan popuštanje. Kafići su još zatvoreni, ali dućani i frizeri su otvorili vrata.

“Zatvaranje je stvarno bilo jedno loše razdoblje, tako da smo sretni što smo napokon otvoreni”, kaže frizerka Andrea Roder.

Viktor Orban kaže da se odlučio na ovaj potez jer je prvu dozu cjepiva primila, četvrtina građana, odnosno 2 i pol milijuna stanovnika.

Puno žešće mjere nego Hrvatska

Sve ove države cijelo vrijeme su imale i još uvijek imaju puno žešće mjere nego Hrvatska. Iako su se znanstvenici redovno žestoko svađali oko mogućeg zatvaranja prije prošlog “lockdowna” u studenom. Ovaj put mišljenja drže za sebe.

KolarićČičin ŠainŠtagljar i Primorac za Direkt nisu željeli odgovoriti na pitanje trebaju li se u Hrvatskoj zatvoriti terase kafića. Ni Ivan Đikić prošli tjedan u Direktu nije bio direktan.

“Jesmo li se mi u Hrvatskoj previše opustili, trebamo li zatvoriti kafiće i restorane? Mislim da treba gledati gdje god da se pojavljuje širenje. Škole, javna mjesta ili kafići, treba preventivno zatvoriti dok ti brojevi ne padnu”, rekao je Đikić 8. 4. 2021.

Ni u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za Direkt ne žele spekulirati oko zatvaranja, proteklih dana ovako su odgovarali.

“Primjerice zatvaranje terasa, jesu li terase problem? Ja ne mogu reći što stožer treba napraviti. Ali činjenica je da smo mi sada, već sada imamo situaciju toliko lošu kao što je bila u studenom i prosincu. Vi biste stožeru predložili strože mjere? To svakako da”, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić 8. 4. 2021.

Uznemiravajuća snimka iz Mostara

BiH dugo nije imala zatvorene kafiće pa je doživjela nagli covid rast prije mjesec dana i uvela stroge mjere. Iz Mostara stigla je uznemirujuća snimka. Nadzorna kamera snimila je dvojicu policajaca kako mlate mladića ispred zgrade navodno zato što je prekršio zabranu kretanja, odnosno nije ispoštovao policijski sat. Policajci su udaljeni s dužnosti.

Rast covid slučajeva je trajao do početka veljače, ali nastavljene su stroge mjere i cijeli ožujak i kroz travanj. Sve do danas, Dakle, tek kad su cijepili više od 70% građana i dostigli imunitet krda, tek tada su mjere ukinute, piše Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari