MUKE S (TURISTIČKIM) CIJENAMA: u Opatiji voće i povrće i do 50 posto skuplje nego u Rijeci!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U nekim turističkim mjestima na Jadranu tri puta skuplje nego u Zagrebu: ‘Dođe pet stranaca i kupe tri voćke’

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

S turističkom sezonom u većinu su gradova i mjesta na moru stigle i više cijene. Voće i povrće u pojedinim je turističkim središtima za više od 300 posto skuplje nego na kontinentu. I ne, nije riječ o nekom egzotičnom voću ili povrću nego o sezonskom. Naša ekipa usporedila je cijene na Jadranu s onima na kontinentu.

Neki će ove godine punjene paprike, papreno platiti. Točnije, oni koji će ih kuhati na moru. U Splitu su tek par kuna skuplje nego na kontinentu, ali zato u Dubrovniku, primjerice, za kilogram treba izdvojiti minimalno 20 kuna. U Zagrebu su šest kuna. Cijene smo uspoređivali isključivo na tržnicama.

Više osa na jednoj breskvi nego što je trenutno kupaca na Trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu. Na moru ćete za 10 kuna dobiti pet breskvi, a ovdje na kontinentu za isto 10 kuna čak njih deset.

Splitska tržnica, kad su u pitanju gradovi na moru, i dalje je jedna od povoljnijih. I za računanje jedna od najjednostavnijih.

“Sve je po deset kuna. Ljudi kupuju, ali slabo. I to im je skupo”, kaže Ana iz Splita.

Ni turisti nisu kaže, kakvi su bili. Sve žele probati, ali su teški platiti. Pet stanaca, a kupili tri voćke.

“Nema uopće stranaca kako je bilo do sada. Ne, ova sezona je propala!”, dodaje Ana.

Propala nije ona u Opatiji. Domaći su već naviknuti da im cijene sa sezonom skaču u nebo.

“I do 50 posto skuplje je u Opatiji nego u Rijeci”, govori Eva iz Opatije.

Apsolutni rekorder kad su cijene u pitanju uvijek je Dubrovnik pa je tako i s voćem i povrćem. Dok je kod Splićana sve po deset, kod Dubrovčana je sve po 20.

“Jedan i pol do dva puta je skuplje ovdje nego u Rusiji”, komentira jedan turist.

“Moglo bi bit malo jeftinije, ali ja razumijem i ove prodavače koji moraju uhvatit u sezoni što se uhvatit da”, smatra Neven iz Dubrovnika.

Kad se podvuče crta jasno je da je u nekim turističkim mjestima sezonsko voće i povrće skuplje minimalno duplo, a u nekima čak tri puta.

Rugali smo se onim turistima koji nam nakrcani dolaze na Jadran, od kuće noseći baš sve. Sudeći prema cijenama čudi da i domaći gosti tako već ne putuju, ali kod nas vrijedi ona- ili idem kao čovjek ili ne idem nikako.

Ružica Đukić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari