NA IVICI SIROMAŠTVA Porazna statistika: hrvatski umirovljenici najsiromašniji u regiji

U Hrvatskoj je više od milijun umirovljenika, a njih 70% živi na granici siromaštva. Ne žive puno bolje ni svi susjedi

Slovenija i Hrvatska ruku pod ruku? Da, kad je u pitanju prijateljstvo, ali ne kad su u pitanju mirovine.

“U Hrvatskoj je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću svega 37%,
pa 70%-80% umirovljenika nema socijalne uvjete za život – ispod je granice siromaštva”, kaže Mato Obradović, umirovljenik iz Osijeka.

U Sloveniji? “59 posto od plaće, a prije krize je bila 72%. Kod nas sad u prosjeku 60% penzionera ima penziju 600 eura, a prag siromaštva je 617 eura”, objašnjava Francika Ćetković, umirovljenica iz Maribora.

Najniža mirovina u Hrvatskoj je 125 eura, a u susjednoj Sloveniji gotovo 400 eura više. Veću mirovinu od građana Hrvatske primaju u Bosni i Hercegovini, a tek 10-ak eura manju u Srbiji. Dob za umirovljenje je 65 godina, dok u Srbiji žene idu u mirovinu 3 i pol godine prije muškaraca.

Umirovljenici 10-ak europskih zemlja ukazali su na sve nepovoljniji položaj u kojem se nalaze. “Najteže je biti umirovljenik u Srbiji od svih drugih vrsta zanimanja. Danas očekujem na ovom skupu da razmijenimo ideje i mišljenja i pravac djelovanja da pretvorimo u neke zajedničke akcije i to ne samo u regionu, nego i šire”, kazao je Miloš Grabundžija, predsjednik Sindikata penzionera Srbije.

I dok Slovenci i Makedonci pod stare dane uživaju u 60 % svoje plaće, u drugim zemljama to nije slučaj.

“Hrvati su najsiromašniji umirovljenici i nadam se da ćemo osvjestiti također i prisutne političare i javnost o tome da ova vlada kao i svaka vlada koja želi normalno i demokratski funkcionirati, mora se pouzdati u starije osobe i omogućiti im normalan i dostojanstven život”, kazala je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske

Mato koji je cijeli život radio na željeznici i Francika koja je radni vijek provela u tekstilnoj industriji žele umirovljeničke dane dostojne čovjeka.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari