SNJEŽNA OLUJA

Video | Najgore tek stiže! Najveća snježna oluja u zadnjih 10 godina zahvatila Nizozemsku, Njemačku, Belgiju…

Screenshot

Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je u Nizozemskoj i Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su nizozemski meteorolozi nazvali Darcy

Nizozemsku je u nedjelju zahvatila prva velika snježna oluja u zadnjih 10 godina koja je poremetila željeznički i cestovni promet, a hladna fronta nastavlja se kretati prema ostalim dijelovima sjeverne Europe, prenosi Hina. Željeznički promet zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su nizozemski meteorolozi nazvali ‘Darcy’.

Vremenske su nepogode u tolikoj mjeri loše da je nizozemska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus.

Objavljen crveni alarm za cijelu Nizozemske

Nizozemska meteorološka agencija KNMI za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na “jaku hladnoću”. Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padalinama “službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji”.

“Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon duljeg razdoblja. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u siječnju 2010.,” kažu meteorolozi.

U većem dijelu zemlje dosad je napadalo između pet i 10 centimetara snijega, no u nekim je dijelovima izmjereno i 30 centimetara.

Najveća snježna oluja u zadnjih 10 godina

Nacionalni željeznički prijevoznik NS izvijestio je da je polazak svih vlakova u cijeloj zemlji zasad otkazan do podneva. Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije izvješćuju o 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama. U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod ništice.

U Njemačkoj snijeg je uvelike omeo promet vlakova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji te je od subote poslijepodne izazvao velike prometne zastoje i 222 prometne nesreće, prenijela je njemačka agencija dpa, prenosi Hina. U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Snijeg je padao i u Belgiji, ali u mnogo manjim količinama, no u toj se zemlji očekuje veliki pad temperatura. U Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uvjete prometovanja cestama, željeznicom i zrakom.

Na sjeveru Njemačke obustavljen željeznički promet

Dio željezničkog prometa otkazan je rano u nedjelju u Njemačkoj zbog snijega, dok se država priprema za snježne oluje i niske temperature. Meteorolozi upozoravaju na snježne oluje i poledicu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Hessenu, Falačkom Porajnju, Tirinškoj i Saskoj, dok jug Njemačke bilježi značajno toplije vrijeme. Njemačka agencija dpa prenosi kako su velike količine snijega već zabilježene kod središnjeg grada Goettingena, kod Hanovera i na sjeverozapadu države.

Njemački meteorološki servis DWD govori o “dolasku izvanredne zime“. Velike količine snijega očekuju se u nedjelju, pa bi neke ceste i željeznice mogle biti zatrpane.

Očekuje se još 15 do 40 centimetara snijega

Meteorolozi očekuju još između 15 i 40 centimetara snijega, a dio željezničkih ruta u središtu i na sjeveru zemlje otkazan je i prije novog snijega.

“Ovo je mjera predostrožnosti”, rekao je rano u nedjelju glasnogovornik željeznice a prenosi Hina

Otkazana su putovanja u i iz Hamelna, Hildesheima, Nienburga, Cellea te ona oko Hanovera i Bremena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari