NAKON NOĆAŠNJEG GRMLJAVINSKOG PLJUSKA: Na riječkom području osjetno zahladnjenje uz buru i ograničenja u prometu

Sinoć su u samo nekoliko sati na riječkom području pale velike količine kiše koje su stvorile bujice na nekim prometnicama, danas ujutro posve drugačiji problemi za vozače

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim količinama kiše a u nekim mjestima i tučom i susnježicom te snijegom u Gorskom kotaru obilježili su jučerašnju večer. U Rijeci je u protekla 24 sata palo čak 77 litara kiše po četvornome metru.  Na mnogim gradskim prometnicama sustav odvodnje nije mogao u kratkom vremenu, kroz nekoliko sati, „progutati“ veliku količinu oborinskih voda pa je dolazilo do prelijevanja vode i bujica na ulicama koje su uzrokovale velike probleme u prometu.

Vatrogasci su intervenirali zbog desetak poplavljenih podruma stambenih i poslovnih prostora, uključujući i Tehnički fakultet u Rijeci. U Liburnijskoj ulici kod 3. maja pokvareni autobus stao je u vodi.

potop kiša

Tijekom noći i posebno ujutro stanje se smirilo, i Rijeka se danas probudila u posve drugačijim uvjetima – oborine su iza nas, a temperatura se spustila za nekih desetak stupnjeva i Rijeka se u 7 sati budila uz 6 stupnjeva celzijusa.

Na širem riječkom području počela je puhati bura, ponegdje već s olujnim udarima, pa su na poznatim „burnim“ crnim točkama već počela ograničenja u prometu.

Zbog olujne bure za sav je promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, a obilazak za sva vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27).

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostale skupine vozila je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
Jadranska magistrala (DC8) Karlobag-Sveta Marija Magdalena;
državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Paški most.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga te autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Snijeg mjestimice i povremeno pada u Lici i zaleđu Dalmacije. U većem dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski, a mogući su i odroni. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da na put ne kreću bez zimske opreme, posebice kroz gorska područja.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:

Gorski kotar i Hrvatsko primorje:
ŽC5030 Platak-Kamenjak,
ŽC5031 Čabar-Hrvatsko,
ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje,
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine,
ŽC5094 Bater-Breze-Stalak,
ŽC5110 Krmpote-Alan,
ŽC5185 Mali Lug-Zamost, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica.

Zbog jake bure ne plove katamarani s Paga i Raba te Lošinja i Cresa prema Rijeci, kao ni trajekti prema Rabu i Pagu. U prekidu je i brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.

Foto & video: Christian Brozović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari