NAVALA NA CJEPIVO: Počela nova epidemija svinjske grupe, u BiH umro jedan pacijent

Foto: ilustracija

U susjednoj BiH potvrđen je prvi ovogodišnji smrtni slučaj od svinjske gripe. A baš je taj virus gripe, H1N1 – najčešći i u Hrvatskoj. Ipak, broj zaraženih manji je od očekivanog, jer je broj cijepljenih značajno veći od očekivanog. Koji su simptomi svinjske gripe i kako se zaštititi, doznajte u prilogu

Sa novom zimskom sezonom došle su i nove opasnosti od gripe.

Ove se godine, čini se povjerenje pacijenata vratilo, a vjerojatno i strah. Jer lani je od gripe oboljelo 78.000 ljudi, pet je od komplikacija i umrlo, a tada se cjepilo svega 232 tisuće ljudi. Dosad je ove sezone oboljelo svega 2.500 ljudi, no preko 300 tisuća se cjepilo, a nabavljene su i dodatne doze.

Iako je oboljelih relativno malo, stručnjaci upozoravaju.

“To ne znači da gripa neće iznenada i naglo krenuti sa hladnim danima kada možemo i očekivati i tisuće oboljelih”, rekao je Aleksandar Šimunović, epidemiolog HZJZ-a.

Od trenutno oboljelih čak 9 od 10 zaraženo je svinjskom gripom koja se prenosi kapljično kao i takozvana obična gripa, a slični su i simptomi.

Iznenadna mialgija, bolovi, visoka temperatura, eventualno kašalj koji kasnije može preći u neku komplikaciju, najčešći su simptomi.

Pandemija svinjske gripe u svijetu se pojavila još 2009. kao novi podtip virusa.

Obična svinja neće vam prenjeti svinjsku gripu; no to ne znači da virus H1N1 nema veze sa svinjama, jer upravo se u svinjama rekombiniralo više sojeva virusa. Drugim riječim, pojednostavljeno, poslužile su kao lonac u kojem se smiksao novi virus, a taj se virus H1N1 sada prenosi s čovjeka na čovjeka i nije bezazlen.

U Hrvatskoj ove godine nema smrtnih slučajeva, no jedna je mlađa pacijentica zaražena svinjskom gripom, preminula u susjednoj BiH.

“Inače, kod svinjske gripe koja se u povečanom broju slučajeva pojavlja ove sezone jedna od tipičnih komplikacija su upale pluća koje nažaolst mogu završiti fatalno”, upozorava Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine.

Najefikasnije je cjepivo, a evo još nekoliko savjeta.

“Izbjegavajte prostore u kojima boravi velika skupina ljudi, ako se mora boraviti u zatvorenim prostorijama treba ih provjeravati, često prati ruke, a ako se oboli treba ostati kod kuće, izolirati bolesnika”, savjetuje Mazalin.

U svakom se slučaju pazite, vrhunac gripe tek se očekuje.
Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari