NAPOKON PRAVA POLITIČKA TEMA Blokirani o mjerama kažu: ‘Sramotni su, nastavljaju politiku pljačke’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dugovi od nekoliko tisuća kuna višestruko su narasli pa blokirani traže otpis do 200 tisuća kuna, a ne do 10 ili 20 tisuća

Blokirani su napokon prva politička tema – SDP-ove izmjene ovršnog zakona su u Saboru, a HDZ sutra predstavlja svoj novi paket rješenja za problem više od tristo tisuća građana.

Tko nudi više i čiji je prijedlog bolji, pitali smo blokirane građane koji su i danas došli pred Vladu tražeći hitnu ostavku ministra pravosuđa i spas za svoje obitelji.

Njima je prekipjelo. Pa ulaze u Vladu predati svoje zahtjeve.

Žana nam je rekla da je ovršena prije 13 godina zbog rtv pristojbe.

“Moja glavnica je 2,000 kuna koja se od 2005. popela na 52 tisuće kuna”, govori nam Žana Beber.

Vidjeli ste oba prijedloga

“Ja sam protiv svih tih prijedloga”, dodala je.

A vlast im nudi sljedeće:

“Ubrzani stečajni postupak,u jednom dijelu otpis potraživanja koje Vlada ima prema njima, ohrabrivanje drugih vjerovnika, također da otpuste potraživanje jer će bit,znači za iznos koji otpuste, bit će im umanjena porezna osnovica”, kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Ponuda je stigla i s lijeve strane:

“Mislimo da možemo direktno pomoći 115 tisuća građana s dugom do 10 tisuća kuna, jedina nekretnina ne smije biti ovršena. Nenabijanje troška je treća mjera”, ističe saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Mjera imaju još no blokiranima nisu dovoljne.

“Sramotni su, ne mijenjaju ništa, nastavljaju politiku pljačke od vremena premijerke Kosor”, jasno će Daniel Galović iz incijative Ovršni ustanak.

Dugovi od nekoliko tisuća kuna višestruko su narasli pa blokirani traže otpis do 200 tisuća kuna, a ne do 10 ili 20 tisuća.

Stvarni dug ne negiraju. Dinko kaže da je ovršen 2010., jer nije mogao plaćati ratu kredita.

“Ukinuti FINA-u, javne bilježnike i vratiti tamo gdje smo stali kad smo stali. Kad bi išli po tome ja ne bi bio dužan”, kaže Dinko Kevac.

“Gospodin Marić se fali suficitom proračuna na račun nas opljačkih”, dodaje Daniel Galović iz incijative Ovršni ustanak.

A prozvani Marić tek poručuje:

“Imam visoki stupanj sigurnosti da ćemo se sutra vidjeti na tu temu”, ističe ministar financija Zdravko Marić.

Blokiranima dan više čekanja rješenja neće valjda previše naštetiti,a ni smjena ministra pravosuđa koju traže ne bi im previše pomogla.

325 tisuća 254 – broj je blokiranih građana u Hrvatskoj na zadnji dan ožujka. Podaci su to FINA-e. U odnosu na godinu ranije, broj blokiranih je manji tek za pet tisuća.

Adrian De Vrgna

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari