Napuštaju Bruxelles: Istražili smo gdje idu i na što su najponosniji naši europarlamentarci

Foto: RTL

Ivana Maletić odlazi na najbolju poziciju. Umjesto bruto 8.700 eura, svaki mjesec će primati bruto 21.700 eura

Neto plaća od 40-ak tisuća kuna na mjesec popraćena brojnim dodacima bila je mamac mnogim kandidatima na izborima za Europski parlament.

I dok čekamo formiranje novog saziva početkom srpnja i ulazak 11 hrvatskih zastupnika – oni koji napuštaju europske fotelje imaju još mjesec dana za povremene aktivnosti.

Što će dalje i na što su najponosniji saznala je naša reporterka Ivana Franić.

Bavili su se pomicanjem sata, europskim fondovima i politikama, borili se za jednaku kvalitetu hrane, hrvatske proizvode….

No, od njih 11-ero, petero je dobilo novi mandat, a ostali se do kraja lipnja s parlamentom trebaju pozdraviti.

Teško to pada Marijani Petir.

“Jedina sam od hrvatskih zastupnika predlagala amandmane na predmete i zakone iz područja poljoprivrede, jedina govorila o toj temi sto mojih amandmana je usvojeno  na buduću reformu zajedničke poljoprivredne politike tako ne očekujem veliki iskorak od zastupnika koji su bili, a nisu se bavili tim područjem”, kazala je Petir, zastupnica u Europskom parlamentu.

Ivan Jakovčić borio se za istarski teran, sada piše knjigu o svom mandatu, a razmišlja i o povratku u biznis.

Nezavisni Davor Škrlec bavio se najviše ekologijom i energetikom.

“Vraćam se na FER gdje sam profesor, obrazovanje mladih koji trebaju prepoznati politike na kojima sam radio tijekom mandata su jako važne. Pomoć poduzetnicima i lokalnoj samoupravi kako bi bila uspješnija”, otkrio je.

Jozo Radoš pomagat će svojoj stranci, a ne isključuje ni umirovljenje. Bavio se i energetikom i obranom.

“Posebno bih istaknuo zahtjev da srpske obavještajne i vojne strukture daju podatke kako bi se moglo nastaviti i biti uspješniji u pronalasku nestalih osoba”, istaknuo je GLAS-ov europarlamentarac Radoš.

Pitanje nestalih osoba zaokupilo je i HDZ-ovca Ivicu Tolića. Njegova  kolegica Ivana Maletić stručnjakinja je za ekonomska pitanja, a posebno joj je bitna bila Europska investicijska banka.

“Analizom sam pokazala da se preko 50 posto sredstava daje najrazvijenijim članicama, a one manje razvijene dobivaju jako malo, i to se nakon mišljenja i rasprave počelo značajnije mijenjati”, izjavila je Ivana Maletić HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu

Upravo Ivana Maletić odlazi na najbolju poziciju  – u Europski revizorski sud te će, umjesto zastupničkih bruto 8 tisuća 700 eura,  svaki mjesec primati bruto – 21 tisuću 700 eura. I na novom mjestu će se zauzimati za pravednu raspodjelu europskog novca.

VIŠE U VIDEOPRILOGU: