Fantastični prizori sa slapova Krke: Fenomen koji se rijetko viđa!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ako se kiše nastave, današnjih 179 centimetara na Skradinskom buku možda naraste i prijeđe rekordna 223 centimetra iz 2005. godine

Kišni svibanj turistima na obali nije dopustio kupanje u moru ni uživanje na suncu, ali kiša koja neprestano pada ima i svoju ljepšu stranu koja se može vidjeti na Krki. Krška je rijeka ovih dana osobito bujna i raskošna, a vodostaj na Skradinskom buku je u samo dva dana narastao za 91 centimetar. Ovakav fenomen rijetko se događa gotovo na samom početku ljeta.

17 sedrenih barijera na jednom od sedam veličanstvenih slapova na Krki ne može zaustaviti silnu vodu koja nadire. Skradinski buk rijetko je ovako raskošan, osobito u lipnju.

“Ovo je fantastično, jako interesantno i impresivno”, rekao je Mario iz Portugala.

“Posjetili smo neke otoke, a kako je u Hrvatskoj sada kišno, došli smo vidjeti slapove. Spektakularni su”, izjavio je Sean iz Australije.

“Mi u Singapuru nemamo ovakve slapove i jako smo sretni da ovo možemo vidjeti”, rekla je Agnes iz Singapura.

Vodostaj je zbog dugotrajnog kišnog razdoblja u samo dva dana narastao gotovo metar, pa sada turisti veličanstvene prizore nalaze diljem 47 kilometara pješačkih i 470 kilometara biciklističkih staza.

“Dnevna posjećenost u Parku trenutno iznosi od četiri do šest tisuća. Inače, tijekom ljetnog razdoblja imamo ograničenje broja posjetitelja na Skradinskom buku, to nam je najposjećeniji slap, od 10 000 posjetitelja u jednom trenutku”, izjavila je Katia Župan, glasnogovornica Nacionalnog parka Krka.

Uz obvezno fotografiranje i selfije uz fascinantnu prirodu, turisti se obično opskrbe i slatkim zalogajem.

“Kupile smo trešnje i ušećerene korice naranče. Prelijepo je, malo hladno, ali prelijepo”, rekla je Pia iz Finske.

“Sada najviše jedu, gladni su. Ledeno je i onda jedu. Kupuju smokve, trešnje, bajame pržene”, izjavila je Sandra Šupe iz Lozovca.

Doživljaj raskošnog, vodom bogatog Skradinskog buka nekima nije potpun bez kupanja, pa čak i uz smrzavanje.

“Jako je, jako hladno, ali htjeli smo testirati svježu vodu. Tako je bistra da moramo ući”, rekla je Megan iz Velike Britanije.

Uskoro bi temperatura u jezeru ispod slapa ipak trebala biti viša i pogodnija za kupanje, ali ako se kiše nastave, današnjih 179 centimetara na Skradinskom buku možda naraste i prijeđe rekordna 223 centimetra iz 2005. godine.
Nikolina Radić

Više u VIDEOPRILOGU: