U MEDULINU

Video | Nastavak priče gdje osnovca masovno tuku na igralištu; Učiteljica bila blizu, ali – nije vidjela

RTL

Ravnateljica kaže da će napadači biti sankcionirani izricanjem pedagoških mjera, ali zbog službene istrage koja traje, ne smije o detaljima

Tim za krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja stiže u medulinsku osnovnu školu u kojoj se dogodilo vršnjačko nasilje. Dolaze deset dana nakon što je grupa učenika na školskom igralištu pod velikim odmorom napala i pretukla dječaka nižih razreda.

On trenutno na nastavu ne ide, a djecu napadače čekaju pedagoške mjere.

Više u VIDEOPRILOGU:

Veliki odmor prošle srijede, učenik drugog razreda neće nikad zaboraviti. Snimka koja nije za objavu pokazuje da nekoliko djece nagurava pa udara dječaka po tijelu i glavi, dok ostali navijaju i snimaju mobitelom, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

„U minuti se desilo to nasilje, velika je žalost što nismo dovoljno educirali djecu da u tom momentu, znači bilo je djece iz viših razreda koji su djecu pokušali razdvojit, ali da nisu oni svi reagirali i pokušali spriječit nasilje“, kazala je Emanuela Pinzan Chiavalon, ravnateljica OŠ dr. Mate Demarina Medulin.

Učiteljica je blizu, ali navodno razgovara s drugom djecom pa nije odmah čula i vidjela što se događa niže na igralištu.

„Vidio sam snimku, čuo sam, a ne znam bili smo malo iznenađeni, dijete nam ide tu u prvi razred, on je isto svjedočio tome, tako da…ah“, kaže Luka Kolarić iz Medulina.

„Nadam se da će se stvarno ući u srž problema i da se ubuduće neće takve stari događati“, poručila je Branka Popov Ostojić iz Medulina.

„Neovisno da li dijete ima 7, 8 ili 12 godina postoje razine posljedica koje bi moralo snositi “, kazala je Ceca Gotovina iz Medulina.

Ravnateljica kaže da će napadači biti sankcionirani izricanjem pedagoških mjera, ali zbog službene istrage koja traje, ne smije o detaljima. Ali smije o broju napadača.

„Manje od 5 ako smijem reći, dječak se doselio prije nekoliko mjeseci i mi zaista dajemo sve od sebe. Dnevno se radi s dječakom na socijalizaciji“, objasnila je Emanuela Pinzan Chiavalon.

Demantira da je slučaj htjela zataškati. Resorno ministarstvo potvrdilo nam je da je postupila po predviđenom protokolu. U srijedu, u vrijeme napada, u školi predavanje o vršnjačkom nasilju na internetu držala je policijska službenica. Pod košem je za 12 minuta, javlja kolegama, počinje krim istraga, a pisanu prijavu škola šalje u petak. Načelnik Općine za sukob doznaje dan nakon, privatnim putem.

“Znači prvi smo mi kontaktirali školu od strane Općine. Naravno da svakog zanima što se dešava u njegovom dvorištu pa makar i mi nismo osnivači škole“, kazao je Ivan Kirkac (NEZ.), načelnik Općine Medulin.

U školi pak nova pravila za mobitele.

“Ne smiju ih koristiti uopće niti za vrijeme školskih odmora, niti u školi i to je ono što je zapravo najbitnije i što bih uputila apel roditeljima da malo pripaze što se tiče tih mobitela, što gledaju, čime se bave“, rekla je Magdalena Jurić, pedagoginja OŠ dr. Mate Demarina Medulin.

Krizni tim za ovakve slučajeve stiže u petak. U školi ih čeka 363 učenika. Brzo im treba pomoći da se u njoj opet osjećaju dobro i sigurno, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari