TRAŽE 10 KUNA PO DANU

Nastavnici koji rade od kuće traže naknadu za troškove: ”Struja, grijanje, internet – sve to treba platiti…”

Photo:ILUSTRACIJA/ Sasa Miljevic/PIXSELL

10 kuna dnevno kada se radi od kuće za troškove električne energije, interneta i telefona. Upravo to za prosvjetne radnike traži školski sindikat Preporod.

Iz Vlade poručuju kako će to regulirati izmjenama Zakona o radu, a odnosilo bi se na sve koji rade od kuće, pišu Vijesti.hr

Nastavu tjelesnog na daljinu u proteklih godinu dana pandemije održavala je prilično često- sve to kaže zahtijevalo je više vremena ali stvorilo i dodatne troškove.

Više u videoprilogu:

Jasmina Lizačić Martinović,  profesorica tjelesne i zdravstvene kulture:
“5 mjeseci sam isključivo svoju opremu koristila. Kada sam radila nastavna sadržaje bilo mi je potrebna kamera, snimači zvuka, slušalice kad predajete je dobro imati i sve je to bilo moje. Koji je udio tog troška- pa proračun nisam radila, ali on je stvaran i bio je isključivo na teret učitelja”.

Školski sindikat Preporod zato traži da svi troškovi koji nastaju dok rade od kuće učiteljima budu isplaćeni i to u iznosu od 10 kn po danu.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod: “Bilo da se radi o troškovima struje, grijanja, bilo da se radi o troškovima interneta, telefonske linije. Svi ti troškovi trebali bi biti plaćeni jer sve ono što je zapravo radniku dodatni trošak, to je poslodavcu ušteda. Taj iznos nije ono što će radnika spasiti, neće ni državu upropastiti ali to je ono što znači čist račun duga ljubav”.

Iz ministarstva obrazovanja poručuju to će se riješiti izmjenama Zakona o radu.

Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja:”Dogovoreno je da će se to regulirati Zakonom o radu jer da biste imali pravno uporište da isplatiti određene iznose trebate imati i zakonodavno uporište. Čim to bude regulirano odmah će biti regulirano i na koji način se dolazi do troškova i koji su konačni iznosi”.

Sindikati poručuju poslodavac ili država dužni su troškove rada kod kuće podmiriti svim radnicima bez obzira o kojem sektoru je riječ.

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske:
“U ovom trenutku nije potrebno čekati izmjene Zakona o radu da bi se radilo od kuće nego taj rad treba isključivo regulirati ili kolektivnim ugovorima pravilnikom o radu ili ugovorom o radu direktno sa radnicima”.

Iz ministarstva rada poručuju novi Zakon o radu trebao bi biti usvojen za godinu dana, a onda će se dodatno regulirati rad od kuće i obveza naknade troškova koji nastaju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views