NEIZVJESNA EGZISTENCIJA MNOGIH

Plenković potvrdio: Vlada produljuje mjere za gospodarstvenike i na svibanj!

Foto: M.L.

Vlada je čekala sam kraj mjeseca, a onda je premijer Andrej Plenković objavio: mjere za očuvanje radnih mjesta produljuju se i za svibanj

. U mjesecu kada se održavaju lokalni izbori bilo je malo vjerojatno da će Vlada uskratiti pomoć poduzetnicima, ali što će biti kada izbori završe?

Dok kafići s terasama na nešto posla mogu i računati, organizatori koncerata i manifestacija nikakvog prometa nemaju. A računi i krediti dolaze na naplatu.

“Puno je nepoznanica i upitnika, a najmanje odgovora. Tako da smo mi preko godinu dana bez odgovora. Jedina potpora koju event industrija ima je potpora za plaće”, rekao je Adnan Mehmedović iz Odbora za evente u udruzi Glas poduzetnika.

Da nije pandemije, organizatori evenata bi sada radili punom parom pripremajući ljetne pozornice. Da bi na ljeto mogli raditi, to organizatori moraju znati sad. Ovog tjedna će za stol s ministricama turizma i kulture.

“Želimo im ukazati zapravo da su jedan od pokretača i turizma i kulture događanja. Mi mislimo da se treba sad početi raditi na planiranju i na otvaranju i ono što je najbitnije – dati event industriji konkretan plan u mjesecima kad netko nešto može planirati”, kaže Memedović.

Plenković objavio produženje mjera

Ali žurnost nije odlika onih koji krizom upravljaju. Četiri dana prije isteka potpora poslodavci pojma nemaju hoće li se one produžiti. Resorni ministri o tome ni danas ne žele.

“Konzultacije na tu temu se vode. Bit ćete obaviješteni već kroz nekoliko dana. Mislim da smo kroz proteklih godinu i par mjeseci dokazali da naši poduzetnici prije svega mogu računati s Vladom RH”, kazao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Ipak, nije da odluka nije donesena, nego se zna tko pred ovom Vladom obznanjuje dobre vijesti. “Poruka Hrvatskoj javnosti u ovom nastupu pred medijima je da ćemo nastaviti s mjerom od 4000 kn za svibanj, nastavit ćemo s mjerom skraćeno radno vrijeme, nastavit ćemo s pokrivanjem fiksnih troškova za one koji zaista imaju te efekte”, objavio je premijer Andrej Plenković.

Manja potreba za sezoncima

Hrvatska je ožujak zaključila s gotovo 155 600 nezaposlenih. U travnju, do danas, ih je 5 400 manje. Sezonska radnica Antonija Grubišić je jedna od njih. “S obzirom da je ovakva situacija u svijetu kakva je, ja radim kao sezonac, sretna sam što sam uspjela naći posao u struci”, kaže Grubišić.

No, da se pripremamo za normalnu turističku sezonu, broj nezaposlenih bi u ovo vrijeme puno više padao. Bez prometa ni hotelijerima ne treba toliko radnika. Ipak, nada u bolju sezonu od prošlogodišnje postoji.

“Zaista se nadamo da će epidemiološka situacija dozvoliti da svi oni koji žele svoj ljetni odmor provedu u opatiji, u našim hotelima i u skladu s tim, naravno da smo prisiljeni pojačati naše timove. Neki od njih već su počeli s radom, neki od njih će uskoro krenuti”, kazao je glasnogovornik hotelskog lanca Ivan Sarajlić.

A što sezona prije krene, bit će bolje i za radnike i poslodavce, ali i za državu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views