ROMANTIČNE PRIJEVARE

‘Neke priče o prevarama su nevjerojatne’: Ljubav preko društvenih mreža često završi u mreži prevaranata

RTL

Tzv. romantične prijevare ne događaju se samo na Tinderu nego i na drugim društvenim mrežama

Koliko god premijer bio ushićen dolaskom američkog broda još su više ushićene splitske prostitutke, a i marinci njima. 6.000 marinaca željnih svega odlična su prilika za veliki promet i visoku zaradu naših djevojaka.

Nekad su zbog tako dobre prilike prostitutke dolazile iz Rusije i Ukrajine, ali ne znamo kako su se globalne napetosti ovih dana odrazile na taj biznis, izvještava Donna Diana Prćić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Poklopilo se da je danas i Valentinovo pa će večeras cijeli Split prštati od ljubavi. A mnogi marinci su svoju splitsku ljubav potražili i preko Tindera. Lakše je, brže i jednostavnije. A i inače društvene mreže sve više postaju mjesto na kojem će usamljena srca potražiti srodnu dušu. Ali oprez, upravo se ovih dana emitira odličan dokumentarni film Tinder Swindler koji govori o golemim financijskim prevarama kojima su osobito izvrgnute žene.

Svašta se nešto može pronaći na Tinderu, ali jedan mali “swipe” ti može promijeniti život.

Izraelac lažnog imena Simon Hayut, varalica je s Tindera, prevarant. Predstavljao se kao sin kralja dijamanata, dok je diljem Europe varao brojne žene. Tražio ih je novac i kartice. Lagao im je da su njegovi računi blokirani jer ga love neprijatelji. Sve su mu povjerovale i dale milijune. Bio je vješt. O tom dokumentarcu svi govore.

„Postoji nekoliko razloga zbog čega je Tinder Swindler toliko popularan, prvi i osnovni je što ljudi žive paralelne živote na društvenim mrežama. Tinder je jedan od njih. Tinder vas uvijek podsjeća na sex što dodatno privlači ljude, a drugo je što priča tih dokumentaraca tih najgledanijih i najpopularnijih su toliko nevjerojatne da vam ih ne prikažu na Netflixu ili negdje drugdje, ne bi vjerovali da se to dogodilo“, objasnio je Dean Sinovčić, filmski kritičar i novinar.

Razotkrili su ga istraživački novinari. Stručnjaci su složni da je protagonist psihopat, ali žrtve koje nasjednu na internetsku prevaru ne bi trebalo osuđivati.

„Mi kao javnost moramo biti osjetljivi prema osobama koje jesu žrtve tih zločina zbog toga što ako smo osuđujući prema njima one će šutjeti i patiti i omogućivat će varalicama da i dalje varaju bez da budu otkriveni“, kazao je Igor Mikloušić, psiholog.

Tzv. romantične prijevare ne događaju se samo na Tinderu nego i na drugim društvenim mrežama.

„Odmah sam u startu bila najljepša žena na svijetu, divna, krasna“, kazala je Sanja Petrović.

Poruke su stizale od navodnog američkog vojnika na misiji u dalekoj zemlji Libiji. Svjesno je u dopisivanje s lažnjakom putem Facebooka lani upustila i Sanja Petrović, novinarka RTL.hr-a.

„On je mene pitao čime se bavim, koji auto vozim, sve ga je interesiralo tako da bi mogao znati koliku cifru da mi pošalje za taj paket i ogromne novce“, ispričala je Sanja Petrović, novinarka portala RTL.hr.

Uslijedila je lavina reakcija žena sa sličnom pričom.

„Preko 1000 komentara žena koje su se javile, neke s njim istim. Ja ih razumijem jer će najčešće naići na takve komentare, kako si mogla biti tako glupa, najlakše je reći kako si mogao biti glup, samoća je specifičan pojam i svatko ga doživljava na različit način“, poručila je Sanja.

Ali Tinder je ipak najpopularnija aplikacija za upoznavanje ljudi. Do sada je na taj način došlo do 55 milijardi spojeva, a brojke su itekako rasle u korona doba.

Znaju to i mnogi marinci koji su stigli američkim nosačem aviona Harry Truman koji je uplovio ispred splitske luke, a htjeli bi uploviti u ljubav ili avanturu putem Tindera.

„Ponekad koristim Tinder, ali ne tražim curu u Splitu“, rekao je Gram, član posade. “

„Ne koristim Tinder. Nemam djevojku, ali djevojke su u Hrvatskoj jako lijepe“,  kazao je Phillip, član posade.

Simon, varalica s Tindera operira i dalje. Slobodan je čovjek nakon što je prevario desetke žena. Odslužio je samo pet mjeseci zatvora, a njegove žrtve i dalje otplaćuju dugove. Ako ste solo igrači i na Valentinovo prije svake poruke i swipea oprez, možda se krije neki drugi Simon, izvještava Donna Diana Prćić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari