BUDUĆNOST TRGOVINE JE VEĆ TU?

NEMA REDOVA, BLAGAJNI… Ove hit trgovine promijenit će način kupovine!

Screenshot youtube video

Jedini znak tehnologije koja omogućuje ovakvu kupovinu je mnoštvo malih fotoaparata, kojih ima ih na stotine u cijeloj trgovini

Nema blagajni niti čekanja u redovima, nema plaćanja tijekom boravka u trgovini… Kada bi netko neupućen gledao što se događa u trgovini sve bi izgledalo poput krađe.

No, to je daleko od istine. Riječ je o Amazon Go trgovinama koje su postale pravi hit i u kojima nema čekanja ni blagajni.

Amazon je još početkom 2018. godine otvorio takve prve trgovine bez blagajnika, u kojima kupci željene namirnice samo uzimaju s polica te nakon toga samo izađu iz dućana, a naplata se vrši automatski putem mobilne aplikacije kojom su se prijavili na ulasku.

I otada s obzirom na veliki interes otvoreni su deseci dućana diljem svijeta, a popularizacija beskontaktne trgovine sve više raste, pogotovo u doba koronavirusa kada je potrebno održavati razmak od drugih ljudi i što manje dijeliti predmete poput kartica ili novca, kolica…

Nema zaustavljanja

Kako to točno funkcionira? Prilikom ulaska u trgovinu nalazi se niz uređaja koji dopuštaju ulaz jedino osobama koje na svome pametnom telefonu imaju instaliranu Amazon Go aplikaciju. Kupac s upaljenom aplikacijom na uređaju na ulazu se identificira.

Kupac izlazi iz trgovine kroz iste uređaje kroz koje je i ušao ali bez zaustavljanja, znači nije potreban novac ili karticu. Naime, njegov račun, za ono što je kupio, automatski mu se naplaćuje, odnosno novac se uzima s kartice prilikom iznošenja kupljenog.

Nema kolica

U tim trgovinama nema ni kolica. Umjesto toga, kupci ono što žele kupiti stavljaju odmah u torbu s kojom mogu izaći van trgovine. Svaki puta kada kupac uzme neki artikl s police, Amazon ga dodaje u košaricu za kupnju na online račun kupca. Isto tako ako kupac u bilo kojem trenutku odustane od kupovine tog proizvoda i vrati ga na policu, Amazon ga istodobno uklanja i iz virtualne košarice.

Iako izgleda sve poprilično komplicirano za praćenje jedini znak tehnologije koja omogućuje ovakvu kupovinu je mnoštvo malih fotoaparata, kojih ima ih na stotine u cijeloj trgovini.

Pada broj zaposlenih

Amazon ne želi otkrivati kako taj sustav točno funkcionira, osim što kažu da on  uključuje sofisticirane uređaje za računalni vid, a to je područje umjetne inteligencije koje se bavi prepoznavanjem dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih predmeta te softver za strojno učenje.

No naravno u cijeloj priči ima i jedan drugi segment – ma koliko cijela priča zvučala odlično ona utječe na broj zaposlenih u trgovinama koji više nisu u tolikom broju potrebni u takvim trgovinama, prenose Vijesti.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views