NEVJEROJATNA PRIČA: Prije 15 godina Leu je transplantirana očeva jetra

Leo Lipovac prvo je dijete u Hrvatskoj kojem je prije 15 godina u KBC-u Zagreb transplantirana jetra

Leo i Dinko su otac i sin. Uz krvnu vezu, spaja ih još nešto. Dinko je prvi živi donor jetre djetetu u Hrvatskoj.

“Nisam bio svjestan. Zahvalan sam svim doktorima i svome tati što mi je donirao jetru i ponosan sam na to”, rekao je Leo.

Iako je od transplantacije prošlo 15 godina, Dinku su i danas žive slike toga dana.

“Velik događaj da. Čovjek nije svjestan dok to ne vidi, sve unutra kako je i kako sve prolazi”, rekao je Leov otac Dinko.

Operacija je trajala više od 15 sati, na čelu tima bio je doktor Batinica. Čekali su pomoć kolega iz Pittsburgha, a onda se slučaj zakomplicirao.

“Dogodio se veliki incident i dječak je prokrvario iz varikoznih vena na jednjaku i želucu i to je bila jedna ozbiljna i smrtonosna komplikacija. Više nije bilo vremena za čekanje, morali smo nešto učiniti”, ispričao je kirurg Stipe Batinica.

Od tada do danas, samo se u KBC-u Zagreb obavljaju transplantacije jetre kod djece. Operirano ih je 36-ero, a trenutačno je dvoje na čekanju.

“Mi smo dio tih transplantacija radili sa donorom kojem je dijagnosticirana moždana smrt, a dio smo radili sa živog donora. Svaki taj živi donor kojih je bilo 19 su prošli uz manje komplikacije, bez oštećenja zdravlja”, rekao je Mate Škegro, kirurg KBC Zagreba.

Leo je s deset mjeseci dobio novu priliku za život, a s ocem se zna i šaliti jer dijele isti organ.

“Ti si sad dio mene. Točno sad nisam siguran kako bi to rekao. To je čudno za opisati, nema tu puno za objašnjavati”, rekao je Leo.

Po broju transplantacija jetre na milijun stanovnika Hrvatska je prva u svijetu, ali i s najkraćom listom čekanja – od samo nekoliko tjedana.
Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja