ŠOK

NEVJEROJATNO! Prije 10 godina izvadila osobnu; Svi podaci i otisak prsta završili – u Slovačkoj

Kako su završili u trećoj državi tek trebaju utvrditi. Iako su njezini podaci dospjeli u tuđe ruke – mi joj identitet štitimo

Nevjerojatna priča iz Hrvatske. Nakon što je izvadila novu osobnu iskaznicu prije više od 10 godina, gospođa koja nam se sama javila, prije nekoliko dana je na Facebook dobila fotografiju svih svojih podataka i otisak prsta od radnika iz slovačke tvornice papira.

Policija objašnjava da se obrasci za nove osobne iskaznice uništavaju prešanjem. Kako su završili u trećoj državi tek trebaju utvrditi. Iako su njezini podaci dospjeli u tuđe ruke – mi joj identitet štitimo, prenose Vijesti.hr.

Otisak prsta, fotografija, ime i prezime. Sve to na obrascu za novu iskaznicu u ruci nepoznatog mladića. Da, tako je izgledala poruka koja je stigla ovoj gospođi.

“Šokirana, apsolutno šokirana. Nisam znala što se događa. I onda sam mu poslala poruku da ga pitam odakle mu to. On je rekao da je iz Slovačke, da je to našao na poslu i da radi u tvornici papira. Mislim da dokumenti ne bi trebali iz MUP-a izaći u ovom obliku u kojem izlaze danas. Oni trebaju biti u rezaču uništeni”, kaže gospođa.

Odmah je kontaktirala MUP, poslala sve dokaze. Kaže, iz dubrovačke policije su je zvali nakon tjedan dana, sutra će se sastati s načelnikom. Pojasnili su cijelu proceduru uništavanja arhivske građe u specijaliziranom pogonu.

“Policijska uprava je odgovorna i prisutna za postupak uništavanja do onog trenutka prešanja unutar postrojenja gdje se to odvija”, kaže glasnogovornica PU Dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup.

Uništava se pet godina nakon isteka – prešanjem uz prisustvo komisije. Utvrdili su da se reciklirani otpad dalje prodaje ili preprodaje. U ovom slučaju otkupila ga je tvornica papira u Slovačkoj.

“Sasvim je jasno da je ovdje došlo do nekog od propusta u daljem postupku zbrinjavanja otpada. Na nama je da daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrdimo tko je i na koji način doveo do ovakvog propusta i tko je za njega odgovoran i naravno da se takve osobe naravno i sankcioniraju”, kaže glasnogovornica PU Dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup.

Pokrenuta je i međunarodna suradnja sa slovačkom policijom

“Ovakav jedan dokumenta koji je trebao biti nakon 5 godina uništen, dakle 2008 je predan zahtjev. Onda 2013-te taj dokument više nigdje nije trebao postojati, a danas je 2021.  Ako je gdje je moj osobni karton bio do danas?”, kaže gospođa.

Mladić iz Slovačke je rekao da toga ima još. Odvjetnica Dijana Kladar kaže moglo je lako doći i do krađe identiteta, prenose Vijesti.hr.

“Mislim da bi ovakva situacija svakoga zgrozila da vam se javi netko na Facebooku i ima doista osjetljive vaše podatke kao što je otisak prsta i ima vašu fotografiju. Mogu odgovarati svi u lancu. Od nekakvog našeg MUP-a do firme koja je taj papir skladištila pa do tih Slovaka koji su taj papir otkupili”, kaže odvjetnica Dijana Kladar.

“Ja sam izgubila sve povjerenje. Svi moji računi su povezani s Gmailom, s mojim imenom i prezimenom. Danas netko de facto može dignuti kredit na moje ime, a i ima i moj otisak prsta. Užas, užas”, kaže gospođa.

Kontaktirali smo Slovaka koji je dokument poslao, ali bez odgovora. Pitali smo i Agenciju za zaštitu podataka za ovaj slučaj, odgovorili su da nisu upoznati. Tražili su da im damo sve informacije i dokaze kako bi proveli nadzorna postupanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari