NOVA PRAVILA

VIDEO Nikamo bez digitalne Covid potvrde – od trgovačkog centra do bolnice?

Do sada je izdano gotovo 400 tisuća potvrda, a od ograničenja trebali bi biti izuzeti maloljetnici

Nikamo bez digitalne covid potvrde; od trgovačkog centra do bolnice. Istina, o ovome se neslužbeno govori, ali već i to je bilo dovoljno za redove ispred HZZO-a.

Do sada je izdano gotovo 400 tisuća potvrda, a od ograničenja trebali bi biti izuzeti maloljetnici. Što na moguće nove mjere kažu građani, a što trgovci i liječnici?

Tek se priča da se bez potvrde neće moći ni u bolnicu ni u šoping i odmah gužva.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Preko e-građanina je unuk probao, nije išlo. Onda sam rekla idem u Jukićevu to mi je tramvaj zona i to ću napraviti”, kazala je Blanka Stipić Markulin.

“Pokušavam napraviti istu stvar. Trebam samo putovnicu, potvrdu o cijepljenu i to je to”, dodaje Tyler Kirby iz SAD-a.

“Nije me iznenadilo. Pretpostavila sam da će biti čekanja, ali nisam znala da će se ovako brzo riješiti”, kaže Kaja Vučković.

Gotovo 400.000 Hrvata potvrdu je već zatražilo. Neslužbeno se spominje da će od jeseni biti ulaznica u trgovačke centre, ali ih od djece i maloljetnika nitko neće tražiti.

“Ja sa svojih 56 godina sam još uvijek dijete. Imam roditelje, dakle ja mogu”, kaže Davor Horvat.

“Stvarno ne znam kaj bih vam rekla. Nije to u redu”, jasno će Silvija Horvat.

“Jako dobro. Dobro, super. Mi smo cijepljeni pa mi je to u redu”, s druge strane će Ivanka Savić.

Ako se pita trgovce trebalo bi dodatno zapošljavati one koji će ih provjeravati, a odluka bi podijelila ljude i smanjila potrošnju.

“Ne znam zašto je u Hrvatskoj tolika fiksacija na trgovine i trgovačke centre da bi danas ipak čuli da ako bi se tako nešto odnosili i na neke druge objekte. Valjda i na urede i na Crkve. Ja ne mogu zamisliti ako bi se to odnosilo na Crkve da bi netko na ulazu u crkvu isto provjeravao covid putovnice ili za ured ako netko nije cijepljen da bi se trebao testirati svako dva dana”, jasno će predsjednik Koordinacije trgovačkih centara Hrvatske udruge poslodavaca Denis Čupić.

Ako ovakva odluka zaživi najesen i na kolonoskopiju će se s covid potvrdom. Sada se u bolnicama ne traže, a hitni pacijenti će biti iznimka.

“Za sada za pacijente koji su hospitalizirani se traži ili da su preboljeli ili da imaju dva dijela, odnosno da su cijepljeni dva puta. Kod određenog broja pacijenata se traži prilikom hospitalizacije. Ono što mi očekujemo u budućnosti ako bude bolja epidemiološka situacija i više ljudi cijepljeno da više nećemo tražiti PCR test”, jasno će ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

To su sve samo planovi. Službenih odluka nema.

“O tome se sada još nagađa. U tijeku su razgovori na tu temu, ali kažem sve ovisi o broju procijepljenosti, jer što će se više odraslog stanovništva procijepiti to ćemo imati zadovoljavajući postotak, odnosno kolektivni imunitet pa će i djeca biti zaštićena”, kaže epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer.

Iz Agencija za komercijalnu djelatnost kažu da je danas potražnja za covid potvrdama bilo nešto veća. Spremaju se  i novosti. Uskoro će je moći izvaditi oni koji su se cijepili, pa se koronom zarazili nakon cijepljenja, ali i oni koji su koronu preboljeli i cijepili se prvom dozom, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari