NOVA RAČUNALA U ŠKOLAMA Divjak o uvođenju informatike: gradivo o disketama odlazi u povijest

Tim ministrice je fokusiran na EU fondove. Za kurikularnu reformu imamo 300 milijuna kuna, a u projektu e-škola je već 307 milijuna’, kazala je pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj

Profesorice Kralj, vi ste zaduženi da ispred Ministarstva sprovedete ovu odluku, je li ideja o uvođenje obavezne informatike realna?

Tim ministrice Divjak će napraviti sve da to učini. Izazovi su veliki, svjesni smo toga, jer da ih nema već bi netko prije 20 godina uveo obaveznu informatiku. Pripremljen je financijski okvir, nova oprema stiže u škole već prije kraja ove kalendarske godine. Isplanirana je edukacija učitelja, plan je postavljen vrlo dinamično. Za računala su osigurana tri milijuna kuna. U budžetu za 2018. tražimo dodatna sredstva. Novaca ima, postoji 300 milijuna kuna za kurikularnu reformu, 307 milijuna je u projektu e-škola, do 2022. imat ćemo još milijardu kuna, a tim ministrice Divjak je fokusiran na EU fondove.

Računala nisu glavni problem. Problem su nastavnici – kako ćete privući ljude da rade u školi za 6.000 kuna?

Povratne informacije s terena su izvrsne. Moji kolege se vesele uvođenju nove informatike, svjesni su izazova, ali su i spremni raditi. Imamo zaista izvrsne učitelje, Ministarstvo će im pomoći dići kompetencije na višu razinu.

Ministricu Blaženku Divjak ste upoznali još na fakultetu prije 30 godina. Vjerujete da će ona donijeti promjene u obrazovanje u Hrvatskoj?

Uz ministricu je stručan, nestranački tim. Ministrica je uporna i stručna, mislim da ona jako dobro rješava politička pitanja.

Uvođenje obavezne informatike prvi je konkretan projekt ministarstva, što je sljedeće?

Eksprerimentalno uvođenje cjelovite kurikularne reforme sljedeće školske godine.

Leona Šiljeg, Zoran Šprajc

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views