NOVALJA VIŠE NEĆE BITI RAJ ZA DILERE: Angažirat će se interventna policija, postavljene i kamere

Photo: Ilustracija (Luka Stanzl/PIXSELL)

Uz inspektore u civilu, u suradnji s Ravnateljstvom policije odobreno je angažiranje i interventne policije

Alkohol i droga vode u nasilje, a Novalja ne želi nemile scene od lani kada se na najpoznatijoj hrvatskoj, a i europskoj plaži za zabavu – dogodilo ubojstvo.

Angažirali su zato dodatne policijske snage, ali pravo je iznenađenje angažman novog šefa gradske sigurnosti. Na natječaju je pobijedio, sada u mirovini, ali nekadašnji šef policijskog Uskoka Mario Bertina. Kakav sustav sigurnosti uspostavlja, istražila je naša Nikolina Radić.

Hektolitri aklohola i opojne droge idu ruku pod ruku s industrijom zabave, pa ni Zrće nije izuzetak. Zato je Grad Novalja s nimalo šale na području sigurnosti angažirao ni više ni manje nego bivšeg šefa PN Uskoka. Čovjek koji se borio protiv organiziranog kriminala dobro poznaje pašku party destinaciju i od ranije.

“Malo je teže jer s jedne strane traži više odgovornosti od vas i više angažmana. U policiji ide zapovjedno. Zna se tko je rukovoditelj, a tko mora odraditi nešto, a ovdje sve morate sami”, kazao je viši stručni suradnik za  sigurnost Grada Novalje Mario Bertina.

Povezao se s bivšim kolegama iz Hrvatske, ali i Britanije odakle za partijanerima dolazi i priličan broj pripadnika njihovih narko bandi, pa se tako u obračunu Britanaca lani na Zrću dogodilo i ubojstvo.

“Policajac u odori i onaj koji nije specijaliziran za taj posao na samom Zrću drogu neće naći jer je ne zna naći. On to ne zna, mislim, i ćorava kokoš će pogoditi zrno. Znači, moraju doći specijalizirani policijski službenici. I to smo postigli, sad smo i to postigli. Dolaze oni, neću govoriti o broju, ali jedan respektabilan broj koji to može odraditi”, govori Bertina.

Uz inspektore u civilu, u suradnji s Ravnateljstvom policije odobreno je angažiranje i interventne policije, a na samoj plaži za zabavu sve je premreženo kamerama video nadzora. Mještani takve akcije pozdravljaju jer su puno puta i osobno svjedočili narušavanju javnog reda i mira.

Naime, Pag je poznat i kao mjesto gdje se troše velike količine dušičnog oksida iz ampula s plinom za šlag koji djeluje kao opojno sredstvo. Takav problem imale su i riješile Grčka, Španjolska, Engleska i SAD.

“One nakon što su uočile problem tih ampula jednostavno su zabranile tzv. N2O, dušični oksid, koji se prodaje kako se prodaje u Novalji, javno, praktički na šanku uz dozere i uz plin”, pojašnjava Bertina.

To nije zakonom zabranjeno ni kažnjivo, pa Novalja sada traži od ministra zdravstva da taj plin proglasi štetnim za zdravlja i da se na taj način može sankcionirati njegova prodaja. A što kaže gradonačelnik Novalje Ante Dabo pogledajte u prilogu.

Nikolina Radić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari