NOVI UDAR NA PUŠAČE: Zakonom se zabranjuju arome, a mijenjaju se i pravila za elektroničke cigarete

Kroz mjesec dana Sabor bi trebao izglasati novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda

Proizvođači su već krenuli prodavati kutije s opravdano zastrašujućim slikovnim upozorenjima, zabranjuju se arome, no najviše novosti Zakon donosi za korisnike e-cigareta!

Nekoliko je puta prestajala pušiti, no nikad nije uspjela. Lucija već 20 godina popuši od 5 do 10 cigareta na dan. Zabrinuta je za zdravlje pa je stigla na pregled.

“Često razmišljam da skroz prestanem, ali uvijek neka situacija, pa kavica, pa jedna se zapali, il rodjendan il slavlje”, izjavila je Lucija Radman, Zagreb.

Procjenjuje se da svaka treća osoba u Hrvatskoj puši, a od posljedica umire čak 9000 ljudi godišnje! Stoga u zagrebačkoj poliklinici za bolesti dišnog sustava – već treći dan traju besplatni pulmološki pregledi!

“Nikotin je taj o kojem se razvija ovisnost i on vrlo brzo, u roku od 8 sekundi dođe do mozga i pravi jednu ugodu i opušta”, kazala je Alma Rožman, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava.

Ali je najgore što strada krvožilje, krvne žile se pate zbog toga, pluća, a onda i svi organi u tijelu!

Sa skoro godinu dana zakašnjenja – Vlada je prema Saboru uputila novi stroži Zakon. Već i prije stupanja na snagu – proizvođači su stavili kombinirana slikovno – tekstualna upozorenja. Zakonom se zabranjuju i arome… A najviše se mijenjaju pravila za elektroničke cigarete.

“Predlaže se zabrana pušenja i konzumiranja svih vrsta e-cigareta na mjestima na kojima pušenje nije dozvoljeno. Sve zabrane oko oglašavanja i sponzoriranja duhanskih proizvoda koje smo dosad imali, predlažemo da se odnose i na e cigarete”, poručio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Drugim riječima – umjesto iza običnog – elektroničke cigarete u Filipovom dućanu ubuduće će biti skrivene iza zamagljenog stakla.

“Zbog ograničenja veličine spremnika i tankova – večinu asortimana morat će povući iz prodaje”, kazao je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

Zakon je problematičan jer je brzopleto donesen i predstavlja veliku opasnost za korisniku e-cigareta koji su bivši pušači, a po novom zakonu ih se svrstava u istu kategoriju kao da su pušači!

Muči to i najveće proizvođače klasičnih cigareta. Samo BAT je u razvoj, među ostalim i tih proizvoda u posljednjih pet godina uložio preko osam milijardi kuna!

“Istovremeno nam nije jasno pogotovo zbog čega to rade jer u drugim razvijenim zemljama to nije praksa a i ovo ide mimo smjernica što je trebalo učiniti”, dodaje Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova BAT Hrvatska.

U Hrvatskoj se procjenjuje da e cigarete konzumira oko 200 tisuća ljudi. Istraživanja u cijelom svijetu pokazuju da njih prelaze mahom bivši pušači koristeći ih kao sredstvo za odvikavanje.
Josip Antolić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari