NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA: Među prvima u Europi primijenili novu metodu za liječenje osteoartritisa

Koristeći matične stanice iz masnog tkiva, postigli su velik napredak u liječenju osteoartritisa. Podvig je to ekipe liječnika iz specijalne bolnice Sveta Katarina, a ovu su metodu liječenja primijenili među prvima u Europi

Otežano je hodao i nije mogao normalno sjediti. 52-ogodišnjem gospodinu Hrkaču osteoartritis gotovo je uništio koljeno.

“Prije ovog zahvata sam imao više od sedam operacija bio sam u fazi da nisam mogao sjesti ni u auto ni na sjedalicu, bio sam u završnoj fazi prije stavljanja umjetnog koljena.”, rekao je pacijent Dražen Hrkač.

To se promijenilo prije godinu i pol kada je dospio u ruke doktora Hudetza. Spas je pronađen u matičnim stanicama izdvojenima iz masnog tkiva.

“Sam zahvat se odvija ambulatno, sto znači da pacijent, sa samom pripremom sve traje nekoliko sati, a sam zahvat oko 45 min. nije pravi zahvat rade se incizije na koži.”, kazao je dr. Damir Hudetz iz Specijalne bolnice sv. Katarina.

Ovaj zahvat liječi bolest koja najčešće pogađa ljude srednje i starije dobi i košta oko 28 tisuća kuna.

“Kvaliteta hrskavice mjereći određene molekule pokazala da su se te molekule pocele stvarati 60 do 80 posto više što susgerira da je kvalitet hrksavice bitno pojačan sto je ičito preventiralo bol pa je onqaj dio kost o kost otišao u zaborav.”, rekao je dr. Dragan Primorac iz specijalne bolnice sv. Katarina.

U zaborav je otišla i bol gospodina Hrkača.

“Danas bez problema hodam 10 km, išao sam na skijanje ići ću ponovno. Vratio mi se porpuno normalan život s laganim sportskim aktivnostima.”, kaže Dražen Hrkač.

U Hrvatskoj pomoć čeka još milijun oboljelih od ove bolesti.

Kristina Čirjak

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari