VEĆ PROBLEMI

O popisu stanovništva raspravljat će Ustavni sud! Popisivači otkrivaju s čime se sve suočavaju

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Na Markov trg stigao je zahtjev za ocjenom ustavnosti u kojemu se traži poništavanje Zakona o popisu stanovništva zbog vrijeđanja ljudskih prava

Je li popisni upitnik u skladu s Ustavom? Po mišljenju odvjetnice Lidije Horvat – apsolutno ne!, donosi Ivana Ivanda Rožić za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Unutar popisa kućanstva ne popisuje se samo broj osoba, spol i sve ostale referentne kategorije već se popisuje i odnos između tih osoba”, objašnjava Horvat.

Horvat smatra kako se ovime radi nezakoniti popis izvanbračnih zajednica i registriranih partnerstva koji može biti sklon zlouporabama i procuriti u javnost kad je to nekome najmanje potrebno. Uz to, u popisu se ne možete izjasniti u kakvom ste odnosu s osobom.

“Vi ako ste naveli da u istom kućanstvu ne živite sa bračnim drugom, izvanbračnim drugom i sve od navedenog – vi se ne možete izjasniti uopće da ste u izvanbračnoj zajednici – to je u suprotnosti sa obiteljskim zakonom i sudskom praksom jer uvjet za izvanbračnu zajednicu nije da živite s osobom u istom kućanstvu. Time vas tjeraju da ili date lažan odgovor ili ne popunite upitnik do kraja”, tvrdi Horvat.

Na popis se žale i sami popisivači. Za RTL otkrivaju – kako sa Zavodom nikakav ugovor nisu potpisali i suočeni su s nizom problema. Osobama koje ne zateknu u kući, moraju ostaviti broj mobitela ili mail adresu, a identifikacijska oznaka nema im ni fotografiju.

“Na našim akreditacijama je naveden broj naše osobne iskaznice što osobno ne znam što radi gore, ni kako će to građani provjeravati u odnosu na što. Oni nemaju pristup MUP-ovoj bazi podataka, tako to netko može zapamtiti i slikati i zloupotrijebiti. Njih ništa ne sprječava da koriste naš osobni broj mobitela, našu mail adresu niti, u krajnjoj liniji, broj osobne iskaznice da koriste kako god žele i nitko za to neće odgovarati”, tvrdi jedan popisivač za RTL.

Poručuju i kako je suludo da građanima moraju pokazati COVID potvrde.

“Popisivači nisu zaštićeni na način na koji su građani. Kazne za nas popisivače su poprilično velike ako napravimo greške u popisivanju ili otkrijemo bilo kakav podatak za samopopisivanje”, tvrdi te objašnjavaju da kazne idu i do 7 tisuća kuna.

Sve ovo sporno je i odvjetnici Dijani Kladar koja se bavi zaštitom osobnih podataka.

“Zašto bi svaki pojedini građanin morao gledati COVID putovnicu tog popisivača, zašto bi svaki građanin morao znati broj osobne iskaznice”, kazala je Kladar.

I dok iz Zavoda poručuju kako su svi popisivači, kontrolori i instruktori osigurani policom od prvog do zadnjeg dana popisivanja, popisivači tvrde kako nikakvu obavijest o tome nisu dobili. Je li popis u skladu s Ustavom – potez je na Ustavnom sudu, donosi Ivana Ivanda Rožić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari