Obali prijete poplave! Razina mora u Jadranu osjetno se diže, pravi odgovor na to traže i u našoj županiji

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Nove prognoze stručnjaka spominju dizanje mora i do cijelog metra već do kraja stoljeća

U prostorijama Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije baš danas je predstavljen projekt „Analiza ranjivosti obalnog pojasa Primorsko-goranske županije zbog podizanja razine mora“. Cilj projekta je znanstveno-stručno utemeljena analiza ranjivosti obalnog područja Primorsko-goranske županije, u odnosu na očekivane klimatske promjene i rast morske razine, tako da se odredi stupanj ugroženosti priobalnih građevinskih područja (postojećih i planiranih) te prirodnih obala.

Ovisno o stupnju ugroženosti, definirat će se smjernice i kriteriji za buduće planiranje priobalnog prostora županije. Nositelj izrade je Zavod za prostorno uređenje PGŽ, a partner u izradi je Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Prezentacija je organizirana kako bi se s projektom upoznali predstavnici jedinica lokalne samouprave te županijskih lučkih uprava, čije je sudjelovanje nužno u provođenju ovakvih vrsta istraživanja.

Sve se događa polako, neprimjetno, milimetar po milimetar. No, sve obilnije poplave posljednjih godina podsjećaju nas kako se razina mora naočigled podiže. Nove prognoze stručnjaka spominju dizanje i do cijelog metra već do kraja stoljeća.

Šibenik i Vodice već su na svojim ulicama osjetili što znači snaga mora i ozbiljno se prihvatili gradnje kanala i podizanja obale.

Više pogledajte u videoprilogu: