OBJASNIO GDJE JE BIO JUČER: Orešković pozvao Karamarka i Petrova da daju ostavke!

Orešković je odmah na početku presice kazao: ‘Ne dajem ostavku niti sam to planirao!’.

Objasnio je kako je jučer otišao sa sjednice vlade zbog hitnog sastanka sa predstavnicima SOA-e. Također je pozvao Karamarka i Petrova da se povuku sa svojih pozicija kako bi država nastavila normalno funkcionirati.

U 14 sati sati premijer Tihomir Orešković održao je kratku presicu iz Banskih dvora, a odmah na samom početku poručio je javnosti kako ne daje ostavku, niti je to planirao.

Objasnio je kako je jučer, pola sata uoči sjednice Vlade, bez ikakvog obrazloženja napustio Banske dvore, kako bi se našao s predstavnicima SOA-e na hitnom sastanku.

“Sjednica Vlade je otkazana jer sam se išao hitno sastati s članovima SOA-e. Kurikularna reforma se nastavlja”, kazao je na početku presice.

Prvi put je priznao da ova situacija u samom političkom vrhu ugrožava državu.

“Ova politička situacija počela je ugrožavati naše nacionalne interese, što je bilo posebno vidljivo kada smo pokušali unovčiti naše obveznice u Londonu. Ja sam odlučio da se obveznice ne plasiraju. U sedmom mjesecu ćemo dobiti bolje uvjete. Kad me Marić zvao, ja sam mu rekao da ne prodaje i da je to najbolje za državu”, poručio je premijer.

“Odnosi između Karamarka i Petrova postali su preveliki teret za Vladu i za ovu državu. Ja sam ih pokušao pomiriti, ali nije išlo. Zato ih pozivam obojicu da se povuku sa svojih funkcija”, odlučno je kazao objasnivši kako je taj čin najbolji za interes Hrvatske.

“Novi izbori bi nas koštali između 1 i 2 milijardu eura, što nam svakako nije u interesu. Pokrenuli smo reforme, BDP raste i ako riješimo ovu političku situaciju, ovo bi mogla biti sjajna godina. Ovo će biti bitka za Hrvatsku i nadam se da će na kraju ljudi donijeti odluke koje su u najboljem interesu Hrvatske i da ćemo zajedno ići naprijed. Hvala lijepo”, zaključio je Orešković.

Riječ analitičara: ‘Premijer Orešković zabio zadnji čavao u lijes Vladi’

Politički analitičar Ivan Rimac ocijenio je u petak da je premijer Tihomir Orešković pozivom potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamaraku i Boži Petrovu da odstupe zabio zadnji čavao u lijes ovoj Vladi koja se ne može održati bez političke podrške onih koji imaju većinu u Hrvatskom saboru, a pozivom dvojici podpredsjednika da odstupe će praktički izgubiti tu većinu.

Znajući da takav poziv praktički znači pad Vlade, premijer želi barem donekle ostati čistog obraza i ne participirati u političkoj i moralnoj dilemi i jednostavno pokušava najvjerojatnije sebe pozicionirati kao nekoga tko bi mogao zatražiti povjerenje građana direktnim izlaskom na izbore, smatra Rimac.

Upitan hoće li po njegovu mišljenju potpredsjednici odstupiti, Rimac je ustvrdio kako je sasvim svejedno hoće li to učiniti, jer praktički ne surađuju dva potpredsjendika, a ni premijer s njima i ta vlada koliko god se uspjela održati, praktički ostaje potpuno disfunkcionalna i samo je pitanje vremena kad će pasti.

Moguće je u postojećoj konstelaciji snaga da pad Vlade bude isprovociran prije no što dođe do glasovanja o povjerenju Karamarku i da izbjegne glasovanje o povjerenju što bi bio njegov uspjeh, jer se ne bi glasovala o povjerenju njemu i njegovim postupcima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari