Od čega su se otrovala djeca u Makarskoj? Sumnja se na hranu, no šef hotela ima drugačiju priču

Photo: Ilustracija (Marijan Susenj/PIXSELL)

Nakon svega, hotel je posjetila i sanitarna inspekcija

Petnaestero djece iz Bosne i Hercegovine primljeno je tijekom vikenda na Hitnu medicinsku pomoć u Makarskoj. Zbog sumnje na trovanje hranom, upućeni su epidemiologu u Split.

No, umjesto u bolnicu, djeca su se vratila u hotel, a potom su krenuli na put kući. Nakon svega, hotel je posjetila i sanitarna inspekcija.

Putovanje u Makarsku za 15 učenika iz BiH pretvorilo se u noćnu moru. Hitnu medicinsku pomoć zatražili su nakon želučanih bolova i grčeva, te povraćanja.

“Sva djeca koja su bila prijavljena su iz Osnovne škole iz Špijunice, dakle susjedna država Bosna i Hercegovina, iz kantona Tuzla. Oni su deveti razred, dakle to je kod nas prvi srednje, svi su 2005. godište”, rekao je Mate Kasalo, voditelj makarske Hitne.

Voditelj makarske Hitne sumnja na trovanje hranom. Prema riječima djece, jeli su piletinu koja nije bila dovoljno termički obrađena. S druge strane, iz hotela uvjeravaju da u hrani nije problem.

Djeca na ekskurziji otrovana hranom, no umjesto u KBC odveli ih u hotel: ‘Možda su se samo prehladili’

“Zatražili smo skinuti video nadzor s nadzornih kamera u koliko sati djeca napuštaju hotel u noćnim kasnim satima, idu na noćno kupanje pa mogućnost je samo prehlade, a ne trovanja hranom”, kaže Ivan Šimić, voditelj hotela.

Iako su djeca upućena u splitski KBC, do bolnice ipak nisu došla, a to je jedini način da se utvrdi je li posrijedi epidemija.

Epidemiolozi su u kontaktu s profesoricama.

“Oni nemaju adekvatno zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj, tako da je to dodatan problem”, rekla je Vesna Barišić, epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Djeca su tako primljena u bolnicu u Ljubuškom. Hotel je u međuvremenu posjetila i sanitarna inspekcija.

“Uzeti su uzorci piletine koji su transportirani na našu sanitarnu mikrobiologiju i rezultate prema onome što su mi rekli sa sanitarne mikrobiologije se očekuju za tri do četiri dana. Uz to su upućeni djelatnici da se napravi kontrola stolice”. rekla je Barišić.

“U tom trenutku u hotelu se nalazilo oko 100, 120 gostiju. Ne vjerujemo da je trovanje hranom jer bi se i ostali gosti žalili na iste simptome kao i djeca”, rekao je Šimić.

Što je bio uzrok pokazat će rezultati nalaza. Dobra je vijest da su djeca stabilno, pa su po dolasku u Tuzlu puštena na kućno liječenje.
Marko Šiklić

Više u VIDEOPRILOGU: