I U KUNAMA I U EURIMA

Od kolovoza ćemo iznose plaća i mirovina vidjeti i u eurima; Cijene će se također dualno isticati

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Jedan euro u Hrvatskoj će vrijediti 7 kuna i 53 lipe

Zakon o euru uskoro kreće u javnu raspravu. Upravo taj dokument regulirat će sve bitno oko zamjene kune novom valutom koju će Hrvatska uvesti za godinu dana.

Međutim, puno ranije krenut će isticanje cijena, plaća i mirovina u dvije valute, izvještava Ivan Vrdoljak za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Jedan euro u Hrvatskoj će vrijediti 7 kuna i 53 lipe. To je najvjerojatniji tečaj po kojem će Hrvatska uvesti novu valutu. Ako se pitate zašto baš toliko, to je prethodno utvrđen tečaj po kojem je naša zemlja prije godinu i pol ušla u europski tečajni mehanizam.

Po takvim pravilima euro je prihvatila i gotovo svaka od 19 zemalja članica. Ako iz nekog razloga u Hrvatskoj bude odstupanja razlika će smjeti iznositi najviše +/- 15 posto od ovog tečaja kako bi se spriječio lov u mutnom, bilo da je riječ o određivanju cijena, isplati plaće ili mirovine ili, primjerice, preostalom iznosu kredita koji vraćate.

Dualne cijene

Trgovci bi već u kolovozu ove godine trebali istaknuti dualne cijene proizvoda koji nude. To znači da će vas, primjerice pri odlasku u trgovinu, za bijeli kruh od 9 kuna istodobno dočekati i cijena od eura i 20 centi. Uz mlijeko od 8 kuna stajat će i iznos euro i 10 centi. Uz svinjski but koji plaćate oko 45 kuna za kilogram, bit će istaknuta i cijena od 6 eura, odnosno 5 eura za pakiranje jedne od najprodavanijih kava.

Put do uvođenja eura izgleda ovako: već do kraja siječnja trebao bi biti dovršen, a u travnju i usvojen Zakon o euru koji će urediti sve što se tiče konverzije ili cijena. Nakon dualnih cijena koje će biti istaknute od kolovoza, Hrvatska euro uvodi s prvim danom 2023.

Idućih 15 dana bit će faza prilagodbe tijekom koje će se moći plaćati i kunama i eurima. No već od polovine siječnja euro i službeno postaje jedina valuta plaćanja u Hrvatskoj.

Koliko će ovo sve koštati?

Pa Hrvatska narodna banka izračunala je da će na kovanje i tiskanje eura, potrošiti nešto više od 880 milijuna kuna.

Nakon što Hrvatska uvede euro, HNB će s tržišta povući više od milijardu komada kovanica i 500 milijuna komada novčanica kune. Rok u kojem svoje kunske kovanice možete zamijeniti za euro kovanice je 3 godine i to bez naknade. Kada je riječ o novčanicama rok je neograničen, logično s obzirom na to da je u Hrvatskoj trenutačno u optjecaju oko 36 milijardi kuna gotovine, izvještava Ivan Vrdoljak za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari